Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indeksa Dow Jones in S&P 500 že več kot 10 odstotkov nižja od rekordnih nivojev

Indeksa Dow Jones in S&P 500 že več kot 10 odstotkov nižja od rekordnih nivojev
February 09
07:31 2018

Glavni azijski borzni trgi so danes utrpeli visoke izgube, potem ko so delnice na Wall Streetu včeraj drugi dan zapored izgubile veliko vrednosti. V tednu, ki je bil za delnice zelo nestabilen je tako indeks Nikkei 225 danes upadel za 2,8 odstotka, medtem ko je glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite izgubil 4,1 odstotka vrednosti.

Včeraj je indeks Dow Jones drugič v tem tednu izgubil več kot 1000 točk. Razprodaje po vsem svetu so mnogi pripisali zaskrbljenosti nad višjimi obrestnimi merami.

Tudi drugi indeksi po Aziji so danes zabeležili visoke padec. Tako je indeks Hang Seng izgubil 3,7 odstotka vrednosti, medtem ko je južnokorejski indeks Kospi padel za 1,6 odstotka, najmanj pa je izgubil avstralski ASX 200, ki je padel za 0,8 odstotka. Omenjene izgube ne prihajajo kot presenečenje, saj veljajo ameriški borzni trgi za glavno vodilo svetovnih vlagateljev.

V četrtek je tako indeks Dow Jones izgubil 4,2 odstotka vrednosti in dan zaključil pri nivoju 23,860 točk, indeks S&P 500 je izgubil 3,8 odstotka, tehnološki indeks pa je padel za 3,9 odstotka. V četrtek so na vrednosti izgubljali tudi Evropski borzni trgi.

Kaj pa Kitajska?

Kitajski trg se danes v Aziji odrezal najslabše in je na dobri poti k največjim dnevnim padcem vrednosti v zadnjih dveh letih, saj so se padci iz začetka tega tedna, še poglobili. Kitajske delnice sicer veljajo za bolj nagnjene k nestabilnosti, saj na njih namesto velikih ustanov, kot na številnih drugih pomembnih trgih, dominirajo majhni vlagatelji.

Svetovni borzni trgi so teden začeli z visokimi izgubami

A padci na Kitajskem lahko povzročijo živčnost po vsem svetu, saj gre za drugo največje gospodarstvo na svetu. Poleg širše razprodaje, so analitiki mnenja, da je na kitajske delnice vplivala tudi večja prodaja pred praznikom Lunarnega novega leta, ki se bliža. Gre za običajen trend, saj ljudje v tem obdobju potrebujejo gotovino, kitajska podjetja pa navadno izplačujejo bonuse, ljudje pa si tradicionalno izmenjajo denar in darila.

Zakaj trgi padajo?

Trenutna globalna razprodaja delnic se je začela potem, ko je poročilo o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA prejšnji teden preseglo pričakovanja o tem ali bo Ameriška centralna banka obrestne mere začela višati hitreje od pričakovanj, zaradi velike moči gospodarstva. Ta zaskrbljenost pa je spodbudila razprodajo delnic.

Tudi donosnost ameriških obveznic se je v zadnjih tednih zviševala, kar je ponavadi znamenje prihoda višjih obrestnih mer. Te dražijo stroške izposojanja denarja, hkrati pa se zaradi višjih donosov obveznic vlagatelji iz delnic selijo k njim.

Ali bodo trgi še bolj upadali?

Povišanje nestanovitnosti prihaja, ko se vlagatelji odzovejo na spremembe v razmerah. Hkrati bi lahko bilo na poti še več novih turbulenc.

"Vračanje nestanovitnosti po dveh relativno mirnih dneh, podpira idejo, da bo v prihodnjih dneh in tednih še več takšnih dogodkov," je dejal analitik družbe CMC Markets, Michael McCarthy.

Kaotičen teden na svetovnih trgih prihaja potem, ko je več trgov po svetu dosegalo rekordne vrednosti ali se jim je približevalo. Analitiki so že več mesecev pred tem napovedovali, da bo moralo na finančnih trgih po dolgem obdobju rasti cen priti do večjih popravkov.

Z včerajšnjim padcem vrednosti sta indeksa Dow Jones in S&P 500 od rekordnih nivojev doseženih v Januarju upadla že za več kot 10 odstotkov, kar je prag, ki ga analitiki uradno označujejo za naziv popravek.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce