Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indeksi na Wall Street včeraj krepko navzdol

Indeksi na Wall Street včeraj krepko navzdol
December 05
07:38 2018

Delnice na Wall Streetu so v torek vse tri glavne indekse poslale krepko navzdol in zabeležile padce višje od 3 odstotkov. Indeks Dow Jones je tako padel za več kot 800 točk oziroma 3,1 odstotka in dan zaključil pri nivoju 25.027,07 točke. Indeks S&P 500 je dan končal pri vrednosti 2700,07 točke, kar predstavlja 3,24 odstotni padec, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq izgubil kar 3,8 odstotka vrednosti.

Padci prihajajo potem, ko so budno spremljani gospodarski podatki povzročili alarm glede gospodarskih obetov v ZDA. Izgube so napajali tudi dvomi, da bodo pogovori med ZDA in Kitajsko zmanjšali trgovinska trenja, zaradi česar so dobički ustvarjeni v ponedeljek včeraj izničili.

Pomanjkanje podrobnosti o trgovinskem premirju med ZDA in Kitajsko povzroča zmedo

Padci podaljšujejo obdobje tržnih pretresov, ki se je začelo v oktobru, potem ko so indeksi med poletjem dosegli nove rekordne nivoje. Izgube so zajele praktično vse sektorje gospodarstva, najhuje pa je bil prizadet finančni sektor.

Analitiki so dejali, da je bil sprožilec za včerajšnje padce "krivulja donosnosti", ki meri razliko med obrestnimi merami, ki se plačujejo za kratkoročne in dolgoročne ameriške obveznice. V zadnjim mesecih se je ta razlika zmanjšala, saj vlagatelji zahtevajo višje stopnje donosa kratkoročnega dolga v pričakovanju inflacije in zvišanja obrestnih mer.

Istočasno na dolgi rok sprejemajo relativno nižje obrestne mere, v pričakovanju omejene inflacije in počasnejše gospodarske rasti v naslednjem desetletju. Razlika med obrestnimi merami triletnega in petletnega dolga je tako v ponedeljek povsem izginila.

Ta premik je tako včeraj poganjal zaskrbljenost, da bi se lahko enako zgodilo z razliko med dvoletnimi in desetletnim obveznicami, kar je bolj pomemben kazalnik. Zgodovinsko gledano višja stopnja obrestnih mer za kratkoročni dolg nakazuje, da bi lahko bila na obzorju recesija.

Analitiki iz družbe S&P Global Ratings so dejali, da se bo ameriška gospodarska rast v prihodnjih mesecih upočasnila, saj bo spodbuda zaradi znižanja davkov in povečanja javne porabe vse bolj plahnela. Hkrati so dodali, da se je tveganje za recesijo povečalo, kar se odraža v "povečani volatilnosti" na finančnih trgih.

V torek so bile najbolj prizadete delnice finančnih družb, ki so še posebej izpostavljene obrestnim meram. Tudi družbe, ki so v nevarnosti trgovinske vojne, vključno z Applom in Boeingom so utrpele strm padec vrednosti, saj se je pojavil dvom glede tega, da bi se ZDA in Kitajska umaknili iz tarifnih vojn.

"Bilo je lepo, dokler je trajalo," je o ponedeljkovi rasti dejala Fiona Cincotta, iz družbe City Index.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce