Finančni trgi

Prispevki

Indija bo gradila prvo progo hitre železnice

Indija bo gradila prvo progo hitre železnice
September 14
07:27 2017

Japonski premier Šinzo Abe je v četrtek slavnostno odprl dela na prvi indijski progi hitre železnice v domači zvezni državi indijskega premierja Narenda Modija, Gudžarat. Gradnja proge bo ve veliki meri financirana iz strani japonskega posojila v višini 14,2 milijarde evrov, hitri vlaki pa naj bi vozili na relaciji med mestoma Ahmedabad in Mumbaj.

Čas vožnje med 500 kilometrov oddaljenima mestoma naj bi se iz sedanjih 8 ur skrajšal na tri. Šinzo Abe je sicer na dvodnevnem obisku Indije, ki je tesna zaveznica Japonske. Indijsko železniško omrežje prevaža na dan več kot 22 milijonov ljudi, večina njihove opreme pa je zelo zastarele, kar povzroča pogoste nesreče in kronične zamude.

Kitajska razmišlja o načrtih za prepoved prodaje bencinskih in dizelskih vozil

Novi hitri vlaki, ki bodo lahko naenkrat prevažali 750 oseb naj bi progi začeli voziti avgusta leta 2022. Gre sicer za del vladnih ambicij, da poveže velika mesta z hitrimi vlaki, vseeno pa kritiki pravijo, da bi za potnike naredili več, če bi povečali varnost na sedanjem starajočem se železniškem omrežju.

Podporniki projekta trdijo, da bodo hitri vlaki vodili v boljše udobje za potnike, zmanjšali zastoje v velikih mestih, odprli nova podjetja in izboljšali infrastrukturo okrog prog.

Indijski premier Modi je obljubil, da bo krepko izboljšal omrežje, hitri vlaki pa so bili ena od njegovih ključih predvolilnih obljub v letu 2014.

Japonska je sicer pionir ko gre za hitre železnice, nekateri od njihovih vlakov pa so trenutno med najhitrejšimi na svetu. "Ta tehnologija bo revolucionirala in preoblikovala celoten prevozni sektor," je dejal indijski minister za železnice, Piyush Goyal.

Modi je sicer nedavno zaradi serije nesreč zamenjal ministra za železnice, v eni od teh je na severu države prejšnji mesec umrlo 23 oseb. Modi in Abe naj bi med srečanjem podpisala še več sporazumov, poleg tega pa bo Abe odprl tudi japonski industrijski park v državi.

Med obema voditeljema je tesno prijateljstvo, saj je Modi izbral Japonsko kot svoj prvi cilj za obisk v tujini kot premier. Obe državi povezuje tudi dejstvo, da sta v ozemeljskih sporih z Kitajsko, zaradi česar strokovnjaki njuno tesno povezanost vidijo kot protiutež rastočemu vplivu Kitajske v regiji.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce