Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indija bo za pomoč gospodarstvu namenila paket pomoči v višini 240 milijard evrov

Indija bo za pomoč gospodarstvu namenila paket pomoči v višini 240 milijard evrov
May 13
06:14 2020

Indija je napovedala sprejem gospodarskega paketa pomoči v višini 20 bilijonov rupij (240 milijard evrov), ki bo državi pomagal pri obvladovanju podaljšane zaustavitve gospodarstva ob izbruhu kitajskega koronavirusa.

V televizijskem nagovoru je indijski premier Narendra Modi dejal, da bodo z ukrepom podprli kmete in mala podjetja. Dodatne podrobnosti o paketu pomoči bo v naslednjih dneh predstavila finančna ministrica Nirmala Sitharaman.

Število zabeleženih okužb z novim virusom v državi z več kot 1,3 milijarde prebivalcev je preseglo 70,000 in naj bi v naslednjem tednu preseglo uradno število okuženih na Kitajskem.

Tesla se je kljub prepovedi lokalnih oblasti odločila za ponoven zagon proizvodnje

Premier Modi je dejal, da bo paket pomoči, ki prestavlja približno 10 odstotkov indijskega bruto domačega proizvoda, namenjen pomoči ljudem, ki so izgubili zaposlitev in podjetjem, ki jih je prizadela zaustavitev poslovanja.

"Paket se bo poleg tega osredotočil tudi na zemljišča, delovno silo, likvidnost in zakone. Med drugim bo služil številnih gospodarskim sektorjem, vključno z gradnjo kolib, srednjimi in malimi podjetji, delavci, srednjim razredom in drugimi industrijami," je dejal.

Hkrati je dejal, da bodo stroga pravila o ostajanju na domu z novim sklopom pravil razširjena tudi na obdobje po 17. maju.

Zelo strogi karantenski ukrepi države so sicer v veljavo vstopili 25. marca in imajo velik gospodarski vpliv, saj je najbolj prizadetih na desetine milijonov najrevnejših Indijcev in migrantskih delavcev.

V marcu je država dejala, da bo za neposredne denarne prenose in ukrepe za preskrbo z hrano, večinoma za revne, zagotovila več kot 20 milijard evrov sredstev.

Kljub temu so nekateri upravo premierja Modija obtožili, da na nekaterih področjih ni storila dovolj.

Pomoč sicer prihaja v obdobju, ko so vlade in centralne banke v drugih državah po svetu svojim gospodarstvom ponudile izjemno podporo za reševanje krize.

"Odziv Indije je bil do sedaj v primerjavi z drugimi državami mlačen, zato prestavlja nov paket dobrodošlo dohitevanje in hkrati nujno potrebo v trenutnem stanju," je dejal ekonomist pri družbi Edelweiss FX and Rates, Madhavi Arora.

"Treba bo videti, kolikšen obseg pomoči bo prišel v obliki neposredne proračunske podpore, da bi lahko ocenili takojšen fiskalni učinek in posledičnih virov financiranja," je dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce