Finančni trgi

Prispevki

Indija v letu 2015 z boljšo gospodarsko rastjo od Kitajske

Indija v letu 2015 z boljšo gospodarsko rastjo od Kitajske
February 09
07:59 2016

Uradni podatki so pokazali, da je Indija v lanskem letu dosegla 7,5 odstotno gospodarsko rast, kar je bolje od Kitajskega gospodarstva, ki je doseglo "le" 6,9 odstotno rast. V novejši zgodovini je to sicer nenavadno, čeprav se je že dogajalo. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada, se je to zgodilo v letih 1981,1989,1990 in 1999, leto 2105 pa je prvi takšen primer v novem tisočletju.

Indijska vlada je sporočila, da je znašala rast v lanskem zadnjem četrtletju (oktober do decembra) 7,3 odstotka, kar je rahel padec glede na podatke iz prejšnjih četrtletij, ki so bili krepko popravljeni navzgor. Kljub temu da je gospodarstvo v zadnjem trimesečju nekoliko izgubilo zagon, pa je tempo rasti še vedno višji od Kitajskega v enakem obdobju.

Kitajska industrijska aktivnost nadaljuje z umirjanjem

Indija sicer svojo gospodarsko rast namesto prek koledarskega leta, meri prek fiskalnega. Vlada indijskega premierja Narenda Modija je sporočila, da naj bi znašala rast v fiskalnem letu, ki so bo končalo marca letos pospešila do 7,6 odstotka.

"Protislovno"

Vseeno pa nekateri ekonomisti pravijo, da so najnovejši podatki v nasprotju z preostalimi podatki tretjega največjega gospodarstva v Aziji, vključno z šibkim izvozom, želežniškim prometom, proizvodnjo cementa in pavšalnimi naročili.

Ekonomist pri družbi Ambit Capital, Ritika Mankar je dejal: "Nova serija podatkov o bdp-ju prinaša, ne samo v smislu stopnje, temveč tudi smeri gibanja nekaj protislovnosti." Šubhada Rao, glavni ekonomist pri Yes Bank v Mumbaju je dejal, da so številke "težko povezljive" z drugimi podatki, vključno z krčenjem rasti v kmetijstvu.

Pred letom dni je Indijsko ministrstvo za statsitiko navzgor revidiralo svoje podatke o BDP-ju in jih približalo Kitajskim s posodobitvijo izhodiščnega leta za primerjavo cen.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles