Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indija zabeležila najhujši upad gospodarstva odkar beležijo tovrstne podatke

Indija zabeležila najhujši upad gospodarstva odkar beležijo tovrstne podatke
September 01
06:00 2020

Indijsko gospodarstvo se je po uradnih podatkih v drugem četrtletju močno skrčilo. Padec je dosegel kar 23,9 odstotka, to pa je največji upad odkar je država v letu 1996 začela objavljati četrtletne podatke.

Pandemija kitajskega koronavirusa in karantenski ukrepi so povzročili velike motnje v gospodarski aktivnosti v drugem četrtletju. Strokovnjaki se medtem bojijo, da se bo morala Indija soočiti z recesijo, kar bi se zgodilo, če se bo krčenje nadaljevalo tudi v tretjem četrtletju, kar je po mnenju strokovnjakov realna možnost.

Država se znajde tehnično gledano znajde v recesiji, po dveh zaporednih četrtletjih negativne rasti. Indija se je zadnjič znašla v recesiji leta 1980, ki je bila njihova četrta po osamosvojitvi v letu 1947.

Indija je doslej zabeležila več kot 3,6 milijona primerov okužb z novim kitajskim virusom, v zadnjem dnevu pa so zabeležili skoraj 80,000 novih primerov okužb, kar je največje dnevno število med vsemi državami sveta.

Warren Buffett se je odločil za naložbe v japonska podjetja

Kljub temu država nadaljuje z ukrepi za ponovno odpiranje gospodarstva, saj je po mnenju strokovnjakov druga zapora ekonomsko neizvedljiva. Učinki prve blokade gospodarstva pa so razvidni iz najnovejših podatkov o BDP-ju.

Številke niso presenetljive, saj je blokada veljala v večjem delu drugega četrtletja - od aprila do junija.

Indijsko gospodarstvo je sicer že pred prihodom kitajskega virusa beležilo nižjo rast. V lanskem letu je brezposelnost dosegla najvišje nivoje v zadnjih 45. letih, gospodarska rast pa je upadla na 4,7 odstotka, kar je bilo najmanj v zadnjih šestih letih. Obseg proizvodnje se je zmanjševal, saj je upadalo povpraševanje, banke pa je bremenila visoka zadolženost.

Nato je prišla globalna pandemija, ki je položaj samo še poslabšala. Do sedaj ne videni ukrepi za zaustavitev širjenja okužb, ob koncu marca so številne tovarne in podjetja prisilil k začasnem zaprtju poslovanja in ustavili večino gospodarske dejavnosti.

Po podatkih Centra za spremljanje indijskega gospodarstva (CMIE), je mesec po uveljavitvi ukrepov delo izgubilo kar 121 milijonov Indijcev. pri organizaciji so poleg tega ocenili, da se je od takrat naprej več deset milijonov delovnih mest ponovno vrnilo, kar je v veliki meri posledica ponovnega začetka gospodarske dejavnosti, potem ko se je država z junijem začela ponovno odpirati.

Strokovnjaki so na drugi strani prepričani, da je veliko od teh delovnih mest v neformalnem sektorju indijskega gospodarstva, večinoma v kmetijstvu, ki je glavni nosilec indijskega gospodarstva.

Medtem ko se je večina gospodarskih panog, od predelovalne, do storitev in maloprodaje, skrčila, pa sta se kmetijstvo in kmetijska podjetja temu trendu izognila. Zdi se, da so jim pri temu pomagale imuniteta pred karantenskimi ukrepi, dobra žetev in zapozneli prihod okužb z kitajskim virusom na podeželje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce