Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indijska gospodarska rast ni dosegla pričakovanj

Indijska gospodarska rast ni dosegla pričakovanj
June 01
05:07 2017

Indija je v finančnem letu do konca marca zabeležila 7,1 odstotno gospodarsko rast, kar je precej manj od 8 odstotkov doseženih v prejšnjem letu. V prvih treh mesecih letošnjega leta je rast na letni ravni dosegla 6,1 odstotka in se upočasnila glede na prejšnje četrtletje, ko je na letni ravni dosegala še 7 odstotkov ter je precej nižja od pričakovanj analitikov.

Kitajske reforme morda ne bodo dovolj za preprečitev nadaljnega znižanje bonitetne ocene

Gospodarstvo je najbolj prizadela odločitev vlade, da iz obtoka umakne bankovca za 500 in 1000 rupij, s čimer se želijo boriti proti razraščeni korupciji. S tem so v eni potezi iz obtoka umaknili 86 odstotkov vse gotovine v državi.

Zadnji podatki so tako zgrešili ocene analitikov, a to ni posebno presenečenje. S prepovedjo uporabe 86 odstotkov bankovcev v obtoku je bilo pričakovati, da bo učinek na gospodarstvo velik. Vseeno pa podatki kažejo, da je okrevanje hitrejše od pričakovanj.

A nove številke ne povedo celotne zgodbe. Podatki o gospodarski rasti v Indiji namreč ne upoštevajo uspešnosti malih podjetij in neorganiziranega sektorja. Oba od teh sektorjev pa predstavljata več kot 50 odstotkov celotne gospodarske proizvodnje v državi. Ti sektorji so bili zaradi prepovedi uporabe bankovcev najhuje prizadeti, veliko manjših podjetij pa si še vedno prizadeva okrevati.

"Gre za ostrejše poslabšanje od tistega, ki sem ga pričakoval," pove Ashutosh Datar iz družbe IIFL Institutional Equities. "Četrto trimesečje je bilo nekoliko šibkejše od mojih pričakovanj."

Tako imenovani "neorganizirani sektor", ki ga večinoma sestavljajo delavci brez formalne izobrazbe naj bi po nekaterih ocenah predstavljal skoraj 40 odstotkov indijskega gospodarstva.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce