Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Indijsko gospodarstvo okreva v obliki črke V

Indijsko gospodarstvo okreva v obliki črke V
September 01
05:57 2021

Indijsko gospodarstvo je v drugem četrtletju doseglo rekordno visoko rast, kar se je zgodilo kljub temu, da je državo v tem obdobju prizadel drugi uničujoči val okužb z kitajsko kugo izdelano v laboratoriju v mestu Wuhan.

Ohlapnejši omejevalni ukrepi so glede na enako lansko obdobje, ko je bila v karantena uvedena v celotni državi pripomogli k večji gospodarski aktivnosti. Bruto domači proizvod se je tako v drugem četrtletju glede na lani povečal za 20,1 odstotka.

V istem lanskem obdobju se je sicer gospodarstvo države skrčilo za kar 24 odstotkov.

Ameriška centralna banka namignila k začetku zviševanja obrestnih mer

Glavni gospodarski svetovalec indijske vlade KV Subramanian je opozoril, da so k rasti in spodbujanju okrevanja v obliki črke V, najbolj pripomogle zasebne naložbe in poraba potrošnikov. Okrevanje v obliki črke V tako vključuje oster upad , ki se hitro konča, nato pa sledi oster odboj rasti.

Po podatkih indijskega ministrstva za statistiko sta k rasti najbolj pripomogla, proizvodni sektor in gradbeništvo.

Indijsko gospodarstvo se je sicer v lanskem poslovnem letu skrčilo za kar 7,3 odstotka. S tem je bilo eno od največjih svetovnih gospodarstev, ki ga je pandemija kitajske kuge najbolj prizadela.

Skok BDP-ja v drugem četrtletju sicer ni dosegel napovedi centralne banke v državi, ki je napovedala rast v višini 21,4 odstotka.

Nekateri analitiki zaradi tega menijo, da bo Indijska centralna banka svoje spodbujevalne ukrepe obdržala še vsaj do konca letošnjega leta.

Medtem ko so številna razvita gospodarstva po svetu zagotovila ogromne količine sredstev za spodbujanje porabe, pa se je indijski premier Narendra Modi odločil, da da za spodbujanje gospodarske rasti prednost naložbam v infrastrukturo, privatizaciji podjetij v državni lasti in davčnim reformam.

Strokovnjaki so optimistični, da bo Indija letos še naprej beležila visoko gospodarsko rast, čeprav nekateri ključni gospodarski sektorji, do sedaj še niso videli okrevanja.

Potrošniška poraba, ki je glavno gonilo gospodarske rasti je namreč še vedno nižja od ravni pred pandemijo kitajske kuge.

Strokovnjaki se sicer bojijo novega vala okužb s kitajsko kugo in se pritožujejo zaradi počasnega programa cepljenja prebivalstva.

Čeprav je Indija tretje največje azijsko gospodarstvo, pa ostaja manjše, kot je bilo pred pandemijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles