Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Indonezija zapadla v prvo recesijo v zadnjih 22 letih

Indonezija zapadla v prvo recesijo v zadnjih 22 letih
November 05
06:43 2020

Indonezija je uradno zapadla v prvo recesijo v zadnjih 22 letih, medtem ko pandemija kitajskega korona virusa še naprej terja svoj davek. Največje gospodarstvo jugovzhodne Azije je v tretjem četrtletju, glede na enako lansko obdobje zabeležilo 3,49 odstotni padec rasti.

Po 5,32 odstotnem padcu v drugem četrtletju, je tako Indonezija tudi uradno izpolnila kriterije za razglasitev recesije. Zadnjič se je država znašla v recesiji leta 1998, med veliko azijsko finančno krizo.

Oblasti v državi so medtem napovedale, da bo zaradi gospodarskega upada povezanega z pandemijo kitajskega virusa, delo izgubilo 3,5 milijona ljudi. Hkrati ima Indonezija izmed vseh držav v svoji regiji, najvišjo stopnjo okužb z kitajskim virusom.

Past turizma

Čeprav je kmetijstvo pomemben sestavni del njenega gospodarstva, pa se Indonezija za pritok gotovine močno zanaša na dolarje, ki jih zaslužijo z turizmom. Na milijone tujcev se tako vsako leto v iskanju osamljenih peščenih obal, terasastih riževih polj in prostranih hindustičnih templjev, zgrinja na otok Bali.

A njihovo število je v času pandemije strmo upadlo, saj je država svoje meje zaprla za vse, ki nimajo v njen prijavljenega stalnega prebivališča, kar je ukrep, ki so ga sprejele številne države, ki se spopadajo s neobvladljivo pandemijo kitajskega virusa.

3,49 odstotni padec gospodarske rasti v tretjem četrtletju, je nekoliko večji od 3 odstotnega padca, ki so ga napovedovali gospodarski analitiki.

Glavno mesto Džakarta, se je v sredi septembra znašlo v novi pol-karanteni, ki je trajala štiri tedne, saj je naraščajoče število primerov novih okužb, zdravstveni sistem države močno obremenilo.

"Gledano na splošno je indonezijsko gospodarstvo že prešlo svojo najšibkejšo točko, a ker domači izbruh okužb z kitajskim virusom še ni pod nadzorom, bo gospodarska aktivnost zelo verjetno še naprej ostala nižja od običajne," so zapisali pri banki ANZ.

Vladni uradniki so se medtem zavezali, da bodo pospešili javno porabo, s čimer želi preprečiti vpliv pandemije in poslati indonezijski bruto domači proizvod nazaj na pot rasti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles