Finančni trgi

Prispevki

Industrijska proizvodnja julija v območju evra in EU navzdol

Industrijska proizvodnja julija v območju evra in EU navzdol
September 12
10:12 2018

Obseg industrijske proizvodnje se je julija po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom znižal za 0,8 odstotka, v EU za 0,7 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. V letni primerjavi je v območju z evrom padel za 0,1 odstotka, v EU pa zrasel za 0,8 odstotka.

V območju z evrom je bil padec v mesečni primerjavi posledica padca proizvodenj trajnih potrošnih dobrin za 1,9 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 1,3 odstotka in izdelkov za vmesno rabo za 0,8 odstotka. Medtem sta obsega proizvodnje investicijskih dobrin in energije porasla za 0,8 oz. 0,7 odstotka.

Delodajalci v Sloveniji z zaposlitvenimi obeti v svetovnem vrhu

V EU je bil padec na račun nižje proizvodnje netrajnih potrošnih dobrin za 1,3 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za odstotek in izdelkov za vmesno porabo za 0,6 odstotka. Proizvodnja energije in investicijskih dobrin se je julija v primerjavi z junijem povečala za 0,7 oz. 0,6 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat pridobil podatke, so največje padce obsega industrijske proizvodnje zabeležili na Malti (-6,3 odstotka), Hrvaškem (-5 odstotkov) in Švedskem (-4,1 odstotka), največje rasti pa na Danskem (+3,6 odstotka), Irskem (+2,8 odstotka) in v Latviji (+1,8 odstotka).

V letni primerjavi so v območju z evrom k padcu obsega industrijske proizvodnje največ pripomogli padci obsegov proizvodnje trajnih potrošnih dobrin, energije in netrajnih potrošnih dobrih. V EU pa so k rasti na letni ravni najbolj pripomogle rasti vseh, razen proizvodnje energije.

Med članicami EU so se z najvišjo rastjo industrijske proizvodnje v letni primerjavi pohvalile Poljska (+7,9 odstotka), Češka (+6,7 odstotka) in Slovenija (+5,9 odstotka). Največje padce so imele Malta (-6,4 odstotka), Irska (-6,2 odstotka) in Nizozemska (-2,1 odstotka).

Slovenija je na mesečni ravni beležila 0,3-odstotno rast obsega industrijske proizvodnje.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles