Finančni trgi

Prispevki

Inflacija v Evrskem območju ostaja še naprej nizka

Inflacija v Evrskem območju ostaja še naprej nizka
January 06
07:45 2016

Uradni statistični rezultati so pokazali, da je ostala inflacija v evrskem območju decembra z 0,2 odstotka, glede na november nespremenjena.

Rast cen hrane, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov se je glede na november nekoliko upočasnila, nižji pa je bil po oceni Eurostata tudi padec cen energentov. Stopnja je bila nižja od 0,3 odstotne rasti, ki so jih pričakovali ekonomisti.

Podatki pomenijo povečanje pritiska na Evropsko centralno banko, da poveča število ukrepov namenjenih spodbujanju Evropskega gospodarstva. Prejšnji mesec je centralna banka z svojimi poizkusi oživitve gospodarstva trge razočarala, saj so bili precej manj dramatični od pričakovanj analitikov.

Cena nafte znamke Brent dosegla najnižje nivoje v zadnjih 11 letih

Podatki so prva zgodnja ocena iz strani Eurostata in niso razčlenjeni po posamičnih državah. Kljub temu nudijo širšo oceno o tem kateri proizvodi so se pocenili in kateri podražili.

Cene hrane, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov so se decembra na letni ravni dvignile za 1,2 odstotka, medtem ko je znašala rast v novembru 1,5 odstotka. Cene energentov so bile decembra na letni ravni nižje za 5,9 odstotka, kar je manj od 7,3 odstotkov mesec predtem. Cene storitev so se na letni ravni podražile za 1,1 odstotka, medtem ko je znašala rast prejšnji mesec 1,2 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce