Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Inflacija v ZDA najvišja v zadnjih 40 letih

Inflacija v ZDA najvišja v zadnjih 40 letih
January 13
07:33 2022

Cene v ZDA se zvišujejo najhitreje v skoraj 40 letih, pri čemer se je inflacija na medletni ravni decembra zvišala že na izjemno visokih 7 odstotkov. Močno povpraševanje in skromna ponudba ključnih dobrin, kot so avtomobili, je glavni razlog za rast inflacije, to pa povečuje pritisk na oblikovalce politik za ukrepanje.

Od Ameriške centralne banke se sicer pričakuje, da bo kasneje letos začela zviševati obrestne mere. Z povečanjem stroškov izposojanja želijo zmanjšati povpraševanje, s podražitvijo nakupov, kot so avtomobili.

Decembrsko povečanje je zaznamovalo še tretji mesec zapored, ko se je stopnja inflacije v ZDA gibala nad 6 odstotki, kar je mnogo več od 2 odstotnega cilja oblikovalcev politik. Nazadnje je inflacija takšne ravni dosegala v letu 1982.

Svetovna Banka z “temačnimi obeti” za svetovno gospodarstvo

Stanovanjski stroški so se na medletni ravni povišali za 4,1 odstotka, medtem ko so se stroški živil povečali za 6,5 odstotka, primerljivo je znašalo povprečje v zadnjih desetih letih 1,5 odstotka.

Poročilo ministrstva za delo izdano v sredo, je tako pokazalo znamenja, da bi se lahko nekateri pritiski na cene začeli zmanjševati.

Stroški energije so se tako od novembra do decembra znižali za 0,4 odstotka, kar je bil prvi upad cen po aprilu. Vseeno so se troški za energijo v zadnjih 12 mesecih povečali za neverjetnih 30 odstotkov, pri čemer se je trend rasti cen v zadnjih dneh spet vrnil.

"Na splošno je objava enako slaba, kot smo pričakovali," je o decemberskem poročilu o inflaciji dejal glavni ekonomist pri družbi Capital Economics, Paul Ashworth.

Cenovni pritiski, ki se pojavljajo v ZDA so bili v različni meri opaženi tudi drugod po svetu.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki predstavlja več kot 30 največjih svetovnih gospodarstev, je ta teden sporočila, da je inflacija med njihovimi članicami, novembra dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih 25 letih.

Nadaljnji dvigi

Medtem ko se številne države spopadajo z višjimi storški hrane in energije, v ZDA doživljajo nenavadno visoko inflacijo, ki je posledica politik trenutne skrajno leve administracije. Gre tudi deloma za posledici močnega povpraševanja gospodinjstev, katerih poraba se je povečala zaradi vladne pomoči ob pandemiji kitajske kuge, ki jo sedaj trošijo za večje nakupe, kot so potovanja in pohištvo.

Ekonomisti v ZDA so sprva upali, da se bodo pritiski zmanjševali, kot bo pandemija začela izgubljati na zagonu. Toda nenehni zastoji proizvodnje in pojavljanje novi različic skupaj z avtoritarnimi ukrepi oblasti, so povečanje cen naredili za bolj trajno od pričakovanj.

"Izkazalo se je, da je končanje te pandemije bolj težavno kot smo upali," je pred kongresom v torek dejal predsednik centralne banke, Jerome Powell.

Ekonomistka iz banke Wells Fargo, Sarah House sedaj meni, da inflacija ne bo več naravno zbledela, ko se pandemija dokončno umiri, pri čemer je opozorila na pomanjkanje delavcev in plače, ki se zvišujejo mnogo počasneje od rasti inflacije.

Powell se je medtem zavezal, da bo inflacijo nadzoroval z dvigom obrestnih mer. A hkrati je v torek opozoril, da bodo te poteze samo delno učinkovite, če se medtem ne bodo rešile težave z dobavno verigo, pri čemer je opozoril na nova tveganja zaradi karantenskih ukrepov na Kitajskem.

Uradni podatki o inflaciji na Kitajskem so danes pokazalo, da so se cene novembra zvišale za manj od pričakovanj, pri čemer so se cene proizvajalcev povečale za 10,3 odstotka, cene življenjskih potrebščin pa za 1,5 odstotka.

Vseeno ta padec ni nujno pokazatelj, kaj se bo zgodilo drugje, je dejal višji svetovalec pri Inštitutu Brookings, Gian Maria Milesi-Ferretti.

"Indikatorji dogajanja na kitajskem trgu dela, povpraševanja po plačah in ozkih grl v ponudbi, ki so dvignila nekatere cene... so pomembnejši dejavniki," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles