Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Inflacija v ZDA uhaja izpod nadzora

Inflacija v ZDA uhaja izpod nadzora
November 12
06:42 2021

Življenjski stroški Američanov pod socialističnim režimom demokratov rastejo najhitreje v zadnjih treh desetletjih. Najnovejši indeks cen življenjskih potrebščin je tako pokazal, da so se cene v zadnjih 12 mesecih povečale za kar 6,2 odstotka.

Rast je krepko višja od septembra, ko so se cene na letni ravni zvišale po 5,4 odstotni stopnji. Inflacija je sicer letos največja skrb nakupovalcev in oblikovalcev politike, saj se vpliv skrajno neprimernih spodbujevalnih ukrepov nadaljuje.

Po besedah ameriškega urada za statistiko, so k rasti najbolj prispevale cene hrane, stanarine, rabljenih ter novih vozil. Cene mesa, rib in jajc so se podražile bolj, kot cene drugih živil, medtem ko so cene bencina in nafte na najvišji ravni v zadnjih sedmih letih.

Twitter glasoval za odprodajo teslinih delnic Elona Muska

Skoraj vsak gospodarski sektor je doživel določeno inflacijo cen, izjema so bile letalske vozovnice in alkoholne pijače.

Ozka grla pri dobavi nekaterih dobrin v kombinaciji z naraščajočim povpraševanjem strank, so deloma kriva za rast cen. Visoka nadomestila za primer brezposelnosti so še naprej slabila ponudbo na trgu delovne sile, zaradi česar so imeli delodajalci v nekaterih sektorjih težave pri iskanju zadostnega števila delavcev, kar je tudi vplivalo na višje cene.

Celo če izključimo stroške hrane in goriva, ki so ponavadi najbolj nestanovitni, so se cene povišale za kar 4,6 odstotka.

Urad za statistiko dela je na dejal, da so se cene v oktobru povišale za 0,9 odstotka, medtem ko je rast v septembru znašala zgolj 0,4 odstotka, kar kaže na visok pospešek rasti cen.

Na letni ravni so se cene povišale najhitreje po letu 1990!

Medtem pri Ameriški centralni banki, ki je odgovorna za spremljanje inflacije, še kar naprej menijo, da je trenutna izjemno visoka stopnja inflacija "prehodne narave". Posledično se pričakuje, da banka kmalu še ne bo dvignila obrestnih mer, kar je običajen odziv, ko inflacija uide izpod nadzora.

Predsednik banke Jerome Powell je tako prejšnji teden napovedal zmanjšanje programa odkupa obveznic banke, kar je prvi korak v smeri zaostritve trenutne izjemno olajševalne denarne politike.

Pritisk na centralno banko

Številni ekonomisti medtem opozarjajo, da bi se lahko inflacija izkazala za bolj težko obvladljivo od pričakovanj, saborba za pridobivanje zadostenega števila zaposlenih in dobava še naprej pritiskata na cene.

"Menim, da so bili številni analitiki močno presenečeni, ko so videli objavljeno številko," je dejala strateginja pri družbi Principal Global Investors, Seema Shah.

"Jasno je, da se inflacija poslabšuje, medtem ko znatno zvišanje cen vzdrževanja domov prispeva k zaskrbljujočem povečanju inflacijskih pritiskov."

Novica bo močno povečala pritisk na centralno banko, da dvigne obrestne mer, vseeno pa je težko pričakovati, da bodo ukrepali pred koncem prihodnjega leta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles