Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Iran zavrača zamrznitev proizvodnje zato so se cene nafte spet znižale

Iran zavrača zamrznitev proizvodnje zato so se cene nafte spet znižale
March 15
08:16 2016

Cene nafte so včeraj padle za skoraj 3 odstotke, potem ko je Iran odložil načrte za pridružitev državam, ki predlagajo zamrznitev obsega proizvodnje črnega zlata.

Iranski naftni minister Bijan Zanganeh je dejal, da se bo država pogovorom o zamrznitvi proizvodnje pridružila šele potem, ko bo njihova proizvodnja dosegla nivo 4 milijonov sodov na dan.

V februarju je Savdska Arabija z Rusijo in drugimi državami članicami združenja OPEC dosegla dogovor o zamrznitvi proizvodnje na januarskih nivojih. A Iran si želi pred začetkom pogovorov o zamrznitvi, doseči nivoje proizvodnje, ki jih je dosegal pred začetkom zahodnih sankcij.

OPEC opazuje Iran in Rusijo, zato je znižanje proizvodnje nafte v juniju malo verjetno

Med vikendom je Zanganeh dejal: "Že prej sem predstavil svoj pogled na zamrznitev proizvodnje nafte, zdaj pa lahko povem, da bi nas morale druge države dokler ne bomo dosežemo proizvodnje v višini 4 milijonov sodov nafte na dan, pustiti pri miru. Ko bomo dosegli ta nivo proizvodnje, smo pripravljeni na sodelovanje z njimi."

V svojem mesečnem poročilu objavljenem včeraj so pri OPEC-u dejali, da je Iran v februarju povprečno proizvajal 3,1 milijona sodov nafte na dan, kar je približno 200,000 sodov več kot v januarju.

Težave z presežno ponudbo

Cena severnomorske nafte znamke Brent se je včeraj znižala za 2,7 odstotka na 39,32 dolarja za sod. Cena nafte se je pred kratkim prvič letos dvignila prek 40 dolarjev za sod. Cene so se sicer glede na vrhove dosežene v juniju leta 2014 (115 dolarjev na sod), znižale za skoraj 70 odstotkov.

Vseeno pa so pri združenju OPEC vztrajno zavračali možnost znižanja proizvodnje in to kljub nižjemu povpraševanju iz strani največjih industrijskih držav, kot je Kitajska in porastu ameriškega pridobivanja nafte.

V svojem najnovejšem poročilu so pri OPEC-u sporočili, da se je njihova proizvodnja v februarja malenkost znižala in sicer za 175,000 sodov na 32,38 milijona sodov na dan, kar je posledica nižje proizvodnje v Iraku, Nigeriji in Združenih arabskih emiratih.

Pri združenju pričakujejo, da bo povpraševanje po nafti v letošnjem letu doseglo 31,5 milijona sodov na dan, kar je 100,000 sodov manj glede na njihovo prejšnjo napoved, vseeno pa gre za 1,8 milijonov sodov na dan več, kot v enakem lanskem obdobju.

Glavni analitik za surovine, pri družbi SEB Markets iz Osla, Bjarne Schieldrop je dejal, da bosta 2 milijona sodov presežne nafte na dan, kratkoročno še vedno vplivala na cene. "Zelo verjetno se bomo pred ceno 45 dolarjev na sod videli ceno 35 dolarjev za sod," je dejal.

Ruski minister za energetiko Aleksander Novak, ki se je včeraj srečal z Iranskim kolegom Zaganehom, da bi razpravljal o ločenih naftnih in plinskih poslih naj bi ob tem izjavil "veliki proizvajalci nafte, bi se morali med sabo usklajevati. A ker se je proizvodnja Irana med obdobjem sankcij znižala, popolnoma razumemo njihovo pozicijo, da si želijo povečati proizvodnjo in oživiti svoj prodajni delež na svetovnem trgu."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce