Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Irska prisiljena v pobiranje 13 milijard evrov zaostalih Applovih davkov

Irska prisiljena v pobiranje 13 milijard evrov zaostalih Applovih davkov
December 06
07:47 2017

Irska naj bi ravnala v skladu z odredbo Evropske komisije, za obračun 13 milijard evrov zaostalih davkov ameriške družbe Apple. Denar se trenutno izplačuje v blokiran ločen račun, medtem ko se je Irska pritožila na odločitev Komisije. Komisija je lani odločila, da je Irska Applu namenila nezakonito državno pomoč, ker so jim omogočili plačilo 1 odstotnega davka na dobiček pravnih oseb. Irska je potem, ko ni izvršila naloge pobiranja zaostalih davčnih obveznosti, primer prijavila Evropskemu sodišču. Irska vlada je sicer izrazila globoko nestrinjanje z analizo primera iz strani Komisije.

Iz irskega finančnega ministrstva so tako sporočili: "Ti zneski bodo položeni v depozitar, pri čemer se bodo prihodki izplačali šele potem ko bo znana končna odločitev Evropskega sodišča o veljavnosti odločbe Komisije." Irska je pri Splošnem sodišču evropske unije vložila predlog za razglasitev ničnosti odločbe Komisije. Medtem se je za isti korak odločil tudi Apple. Izvršni direktor družbbe, Tim Cook je tako odločitev označil kot "noro".

Apple v davčni preiskavi tudi v Novi Zelandiji

Predstavnik Apple je dejal, da je družba prepričana, da bo Splošno sodišče razveljavilo odločitev komisije: "Primer Komisije proti Irski ni bil nikoli o tem koliko davkov plačuje Apple, temveč o tem katera vlada dobi denar. Tako vlada ZDA kot Irske se strinjata, da smo naše davke plačevali v skladu z zakoni."

Zakaj Irska ne želi denarja?

Primer izhaja iz dvoletne preiskave, ki jo je vodja EU za varstvo konkurence Margrethe Vestager vložila zaradi tako imenovanih ljubeznivih davčnih dogovorov v letih 1991 in 2007. Leta 2016 je dejala, da je Komisija odkrila, da je Apple prejemal nezakonito državno pomoč. Vsota, ki se jo sedaj zbira je približno enako velika kot znašajo letni stroški celotnega nacionalnega zdravstvenega proračuna Irske.

Nepripravljenost Irske, do pobiranja davkov od družbe Apple je deloma posledica bojazni, da bo država izgubila ugled investicijske destinacije, ki je pritegnila multinacionalke, kot sta Apple, Intel in Pfizer.

Irska stopnja davka od dohodkov pravnih oseb je z 12,5 odstotka med najnižjimi v Evropi, država pa meni, da je to ključnega pomena za ustvarjanje tega ugleda. A pri Evropski Komisiji, so mnenja, da je bila stopnja davkov, ki jih je plačeval Apple še mnogo, mnogo nižja. Preiskava komisije je tako ugotovila, da je Apple dejansko plačeval od 1 odstotka davka na evropske dobičke v letu 2003, do samo 0,005 odstotka v letu 2014.

V tem obdobju je po besedah Vestagerjeve, Irska Applu omogočila "selektivno obravnavo", s čimer so jim omogočili "plačilo znatno manjših davkov od drugih podjetij v daljšem časovnem obdobju."

Davčna negotovost

Drugi razlog za Irsko zavračanje razsodbe Komisije je, da vsa sredtsva verjetno ne bodo končala v blagajni irske vlade. Pri Komisiji so dejali, da bi lahko druge države zahtevale del denarja, če menijo, da je Apple svojo prodajo in druge aktivnosti "opravljal v njihovih jurisdikcijah."

Poleg tega bi se lahko davki zmanjšali, če bodo ZDA, Apple prisilile, da več plača matični družbi. Tako se je Irska znašla v središču negotovega davčnega pložaja, na obeh straneh Atlanitika.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce