Finančni trgi

Prispevki

Isti cenilec povečal vrednost zemljišča za 190 odstotkov

Isti cenilec povečal vrednost zemljišča za 190 odstotkov
December 16
08:06 2010

Počasno pridobivanje zemljišč upočasnjuje gradnjo. Razlastitev preprečena zaradi procesne napake upravne enote.

Odškodnina pripada le podjetju, ne pa fizični osebi, ki ji je Dars plačal celo dohodnino.

Pri gradnji slovenskih avtocest so bile težave s pridobivanjem zemljišč pogoste, kar je gradnjo upočasnjevalo.

Računsko sodišče je po pojasnilu predsednika Igorja Šoltesa na podlagi pobude in sistemskega vprašanja pripravilo revizijo izplačila odškodnine fizični osebi in gradnje nadvoza na avtocestnem odseku med Plusko in Ponikvami in ugotovilo negospodarno porabo 2,242 milijona evrov.

Temu pa je treba prišteti še morebitno razliko v vrednosti zemljišč in dejansko škodo družbi Avtotransport Kovačič. Igor Šoltes je prepričan, da bi v Darsu morali načrtovati tako, da bi upoštevali časovno dimenzijo pri pridobivanju zemljišč.
Vsekakor bi moral Dars lastnika zemljišča razlastiti, ne pa plačati tako visoko odškodnino. Podcenjeno vprašanje razlastitev je opozorilo, kaj se lahko zgodi, če so terminski plani preveč optimistični.

Dars je po Šoltesovi razlagi moral kršiti zakon zaradi terminskega plana, saj je le tako lahko lovil določene roke, ki si jih je sicer postavil sam.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce