Finančni trgi

Prispevki

Italijanom se obeta nova splošna stavka

Italijanom se obeta nova splošna stavka
September 06
08:53 2011

Na milijone italijanskih sindikalistov se pripravlja na enodnevno opozorilno stavko v luči najnovejših vladnih varčevalnih ukrepov.  Najbolj pa je sindikate razburila predlagana nova odločba , ki bi omogočala lažje odpuščanje delvcev.

Levičarski sindikat CGIL tako zahteva strožje ukrepe proti utajevalcem davkov in večjo zaščito obstoječih delovnih mest. Zaradi stavke so že bili odpovedani številni leti, stali bodo vlaki in avtobusi, na delo pa ne bodo prišli tudi številni delavci v javni upravi.

Ja, Silvio, kaj si pa mislil?

CGIL, ki je pozval na stavko je največji italijanski sindikat, medtem pa številni manjši sindikati stavki nasprotujejo, trdijo namreč , da ni primerno stavkati v času ko je ogrožena večina delovnih mest.

Desnosredinska koalicija Silvia Berlusconija je bila s strani partnerjev iz evro območja prisiljena v zniževanje vladne porabe in povišanje nekaterih davkov.

V parlamentarno obravnavo bo ta teden prišel precej spremenjen načrt varčevalnih ukrepov, ki je bil sestavljen v naglici med avgustovskimi počitnicami na zahtevo Evropske centralne banke.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je medtem izrazil zaskrbljenost nad vse večjo razliko med obrestno mero med italijanskimi in nemškimi obveznicami.

V ponedeljek je prišlo do ponovnih padcev na borzi, pravtako pa se je dvignila obrestna mera za odplačevanje italijanskega javnega dolga.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že primerjala trenutni gospodarski položaj Italije s tistim v Grčiji.

V sredi vsega tega ne preseneča podatek, da je priljubljenost Silvia Berlusconija na najnižji ravni odkar je postal predsednik vlade.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce