Finančni trgi

Prispevki

Prihaja prvi islamski indeks

Prihaja prvi islamski indeks
October 30
09:10 2013

STA poroča, da bo Londonska borza po napovedih premiera Camerona dobila prvi islamski indeks na svetu, Velika Britanija pa naj bi postala tudi prva nemuslimanska država, ki bo izdala islamske obveznice.

Gre za odločitev, ki je v skladu z britanskimi prizadevanji, da bi privabili čim več dobičkonosnih prilivov kapitala iz islamskih držav. London si tako želi, da bo “skupaj s Dubajem in Kuala Lumpurjem postala ena velikih prestolnic islamskih financ, ne le v zahodnem svetu, ampak nasploh”.

Islamske finance in islamsko bančništvo namreč rastejo 50 odstotkov hitreje kot tradicionalen bančni sektor, omenjene investicije pa bodo po besedah britanskega premiera do leta 2014 znašale že 1300 milijard funtov (1520 milijonov evrov).

Islamski indeks, ki bo po besedah Camerona prvi takšen na svetu, bo lahko vključeval le podjetja, ki poslujejo v skladu z islamskim šeriatskim pravom. Ta med drugim prepoveduje aktivnosti povezane z alkoholom ali igrami na srečo.

V teh časih ne odpišite obveznic v pozabo, toda …

Glavna razlika med islamskim in zahodnim denarnim sistemom je tudi v obrestih. Medtem ko so le-te v zahodnem svetu stalnica, so v islamu prepovedane. Sama prepoved pa izhaja iz zgodovinskega prepričanja, da je edina naloga denarja pospeševanje izmenjave izdelkov ali storitev.

Islamski model zagovarja tezo, da mora biti denar, pridobljen s kreditom, povezan s konkretnim poslom, za katerega je bil denar izposojen. Islamsko bančništvo tako želi ustvariti gospodarstvo, ki bi temeljilo na stalnem in brezobrestnem denarju.

Država se pripravlja tudi na izdajo islamskih obveznic v skupni vrednosti okoli 200 milijonov britanskih funtov. Ta naj bi po napovedi premiera stekla v začetku prihodnjega leta.

Britanske banke sicer že dalj časa ponujajo islamske finančne produkte, na londonski borzi pa je bilo v zadnjih petih letih uvrščenih za več kot 20 milijard islamskih obveznic.

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce