Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Izdelovalci avtomobilov s tožbo proti ZDA zaradi carin na kitajsko blago

Izdelovalci avtomobilov s tožbo proti ZDA zaradi carin na kitajsko blago
September 24
06:48 2020

Veliki proizvajalci avtomobilov naj bi tožili ameriško vlado zaradi uvoznih dajatev, ki so jih oblasti uvedle za kitajske dele. Tesla je zadnja avtomobilska družba, ki ugovarja sprejetim carinam, ki jih je uvedla administracija Donalda Trumpa in zahteva poplačilo finančne škode.

ZDA in Kitajska sta v okviru trgovinske vojne druga proti drugi uvedli obdavčitve na blago in storitve. Napetosti med Washingtonom in Pekingom so se sicer v zadnjih tednih hitro stopnjevale, predvsem ko gre za tehnološka podjetja.

Po navedbah virov naj bi bile v zadnjih dneh iz strani izdlovalcev avtomobilov na sodišče za mednarodno trgovino s sedežem v New Yorku vložne številne tožbe.

Banka HSBC po obtožbah o pranju denarja in podpori kitajskim komunistom v hudih težavah

Pri Mercedes-Benzu so tako v svoji prijavi Washington obtožili "sprožitve nevidene in brezmejne trgovinske vojne, ki je prizadela več kot 500 milijard dolarjev vreden uvoz in Ljudske republike Kitajske".

Enako retoriko je uporabila Tesla, ki je carine označila za "samovoljne, muhaste in jih opisala kot zlorabo diskrecijske pravice". Ustanovitelj družbe Elon Musjk tako zahteva razveljavitev carin in "vračilo z obrestmi" plačanih uvoznih davkov.

Trgovinska vojna

Trgovinska vojna med največjima gospodarstvoma na svetu se je sicer začela v letu 2018. Ameriški predsednik Donald Trump je Kitajsko že dolgo časa obtoževal nepoštenih trgovinskih praks in kraje ameriške intelektualne lastnine.

Medtem na Kitajskem prevladuje zgodba, da naj bi ZDA poizkušale zajeziti vzpon svetovne gospodarske sile.

V začetku letošnjega leta sta sicer državi podpisali "prvo fazo" trgovinskega sporazuma, ki je spor delno končala. Washington se je tako odpovedal sprejemu carin na kitajsko blago v vrednosti 160 milijard dolarjev, zlasti potrošniški elektroniki.

A od takrat naprej so se napetosti med državama spet močno okrepile.

V začetku meseca je tako Svetovna trgovinska organizacija (STO) presodila, da so bile carine, ki so jih ZDA uvedle na kitajsko blago "v neskladju" s pravili mednarodne trgovine. Po mnenju organizacije naj ZDA ne bi predložile dokazov o svojih trditvah glede nepravične kraje tehnologije na Kitajskem in nedovoljeni državni pomoči, kot opravičilu za sprejem carin. Gre sicer za precej smešno določitev, saj je Kitajska znana po brezsramni kraji vsega kar lahko uporabijo v svojo korist.

A ZDA so na odločitev oranizacije dejale, da je STO "popolnoma neustrezen subjekt" za soočanje s Kitajsko. Robert Lighthitzer, ki je najvišji ameriški trgovinski pogajalec je dejal, da se morajo ZDA "braniti pred nepoštenimi trgovinskimi praksami".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles