Finančni trgi

Prispevki

Izteka se obdobje izvzetja EU iz ameriških carin na jeklo

Izteka se obdobje izvzetja EU iz ameriških carin na jeklo
April 30
08:05 2018

V torek se bo iztekel rok, v katerem so EU in nekatere druge države izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij. Oblasti po svetu tako nestrpno čakajo nadaljnje odločitve Washingtona. Iz ZDA so sporočili, da izjem ne bodo podaljšali za vse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odprto ostaja vprašanje, ali bo EU po 1. maju še naprej izjema pri vprašanju višjih carin na jeklo in aluminij pri uvozu v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost.

Preden so carine stopile v veljavo, je Trump odobril začasne izjeme za EU, Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

Ameriške carine bi precej prizadele slovensko industrijo

V pogovoru, ki ga je v nedeljo objavil Bloomberg, je ameriški minister za trgovino Wilbur Ross napovedal, da bodo le za nekatere od teh držav izjeme tudi podaljšali. Med tistimi, ki lahko pričakujejo odpustek, je Južna Koreja, ki je že pristala na popravke prostotrgovinskega sporazuma z Washingtonom.

Trump je prejšnji teden v Beli hiši gostil tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemško kanclerko Angelo Merkel, a odločitve o carinah za izvoz iz EU takrat ni sporočil. Gospodarski svetovalec predsednika ZDA Larry Kudlow je prejšnji teden dejal, da se lahko EU uvedbi novih carin izogni le s tem, da v pogajanjih ponudi ugodnosti za ameriško stran.

Ameriški predsednik je od nastopa svojega mandata v luči politike Najprej Amerika med drugim umaknil ZDA iz čezpacifiškega trgovinskega sporazuma TPP ter začel formalna pogajanja o spremembah severnoameriškega dogovora Nafta.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce