Finančni trgi

Prispevki

Izvozni zajtrk: Gospodarstveniki razpravljali o pasteh in priložnostih

Izvozni zajtrk: Gospodarstveniki razpravljali o pasteh in priložnostih
May 28
19:11 2016

Prireditelj dogodka Business Intelligence Center je v sodelovanju s Coface d.o.o. in S Factoring d.d. poskrbel za prijetno mreženje ob zajtrku. Osrednja tema dogodka se je nanašala na izzive in priložnosti, s katerimi se srečujejo slovenski izvozniki na različnih trgih ter na zavarovanje tveganj pri poslovanju s tujimi partnerji.

Nova ekonomska realnost

Pri predstavitvi makroekonomskih razmer po svetu je Marko Petovar, višji bonitetni analitik pri Coface Slovenija d.o.o., poudaril osrednjo vlogo ZDA in trgov v razvoju pri krepitvi globalne gospodarske rasti. Kljub tveganju glede morebitnega izstopa Velike Britanije, največ potenciala za rast v prihodnje vidi na razvitih evropskih trgih. Ugodna so tudi pričakovanja glede reprogramiranja posojil Grčiji, saj se dokaj uspešno sooča s pokojninsko in davčno reformo. V begunski krizi in terorizmu ne vidi večjih groženje za dolgoročne gospodarske trende. Med tveganimi panogami izpostavlja kovinsko industrijo, ki jo ogroža znižano povpraševanje, ter energetski sektor, ki se še vedno sooča z nizkimi cenami nafte. Med perspektivne panoge je, poleg kemične in farmacevtske, uvrstil tudi avtomobilsko industrijo, saj se, zaradi ugodnih posojil in staranja voznega parka, povečuje prodaja vozil.

Podjetja pred bankami po kreditiranjo gospodarstvo

Roman Gomboc, predsednik uprave S Factoring d.d. je udeležence seznanil z možnostmi učinkovitega obvladovanja plačilnih tveganj ter financiranja izvozne prodaje. Poudaril je, da so zaradi odlogov plačil ravno podjetja daleč največji kreditodajalci gospodarstva. Ob tem je predstavil tudi rezultate McKinseyeve študije, ki napovedujejo več kot 300 % rast bančnih produktov v transakcijskem bančništvu za podporo prodaji z odlogom plačila. Izvoznikom je svetoval, da že pred podpisom pogodbe s kupcem vedo, kako bodo posel financirali, finančna struktura pa mora biti toliko prilagodljiva, da bo omogočala tudi rast prodaje s kupcem. Svoja plačila naj zavarujejo z bančnimi garancijami, akreditivi, kreditnimi zavarovanji in prodajo terjatev.

Okrogla miza izvoznih podjetij

Izvozni zajtrk so z okroglo mizo na temo dobrih praks in nasvetov iz prve roke zaključili uspešni strokovnjaki iz slovenskih izvoznih podjetij. Denis Miškovič (Akrapovič d.o.o.) je opomnil, da je pred vstopom na tuje tržišče potrebno imeti zadostno število podatkov in dobre partnerje ter poudaril pomen predplačil pri mednarodnem poslovanju. Matija Kranjc (Acroni d.o.o.) je opisal njihove dolgoletne pozitivne mednarodne izkušnje in poudaril pomen prisotnosti na sejmih, ter zavarovanje terjatev preko zavarovalnice. Po besedah direktorice sektorja financ Stanislave Kastelec, Adria Mobil d.o.o. na tujih trgih prodaja svoje produkte preko distribucijskih centrov, ki imajo v svoji državi razpredeno svojo mrežo. Izpostavila je pomen celovitega opravljanja s terjatvami ter pohvalila njihove izkušnje z mednarodnim poslovanjem.

About Author

Sanja

Sanja

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce