Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Jack Ma bo prihodnje leto odstopil iz vodilnega položaja pri Alibabi

Jack Ma bo prihodnje leto odstopil iz vodilnega položaja pri Alibabi
September 10
07:09 2018

Izvršni direktor kitajskega velikana spletne trgovine Alibaba, Jack Ma je dejal, da za naslednje leto načrtuje odstop iz te funkcije. Novico, ki jo je Ma v pismu sporočil strankam družbe in njenim delničarjem sledi nasprotujočim se poročilom o njegov odhodu iz konca prejšnjega tedna.

Ma, ki je eden od najbogatejših ljudi na Kitajskem bo vodenje družbe predal Danielu Žangu, ki je trenutno glavni izvršni direktor. Alibaba je sicer eno od najvrednejših podjetij na svetu, vrednost njenih delnic, pa se je lani skoraj podvojila.

Alibaba je kupila delež v največjem kitajskem prodajalcu na drobno

Ženg naj bi vodja družbe postal 10. septembra prihodnje leto, so še sporočili iz družbe. Cilj enoletnega prehodnega obdobja je doseči "nemoten in uspešen prehod2.

Ma, ki je bil predenj je leta 1999 ustanovil družbo Alibaba, učitelj angleščine, zdaj pa je njegovo podjetje postalo ena od največjih internetnih družb na svetu.

"Učitelji si vedno želijo, da bi njihovi učeni postali boljši od njih, zato je zame odgovora stvar, ki jo moram storiti zase in za podjetje in pustiti, da vodstvene vloge prevzamejo mlajše in bolj nadarjene osebe" je v pismu objavljenem ob njegovem 54 rojstnem dnevu zapisal Ma.

Ma, ki ima sedaj neto premoženje v vrednosti 36,6 milijarde dolarjev, bo ostal predsednik upravnega odbora družbe Alibaba do leta 2020.

Karizmatični Ma, ki je znan po svojem slogu oblačenja je dejal, da se želi vrniti na področje izobraževanja.

"Svet je velik in še vedno sem mlad, zato želim poizkusiti nove stvari," je dejal Ma in dodal, da namerava nadaljevati svojo vlogo ustanovnega partnerja.

"Ena stvar, ki jo lahko obljubim vsem je to: Alibaba ni bila nikoli o Jacku Maju, a tudi jack ma ne bo za vedno pripadal Alibabi." Dejal je da je Žang, ki je pri Alibabi že enajst let, pokazal "odličen talent" za prevzem funkcije izvršnega direktorja.

Alibaba je začela na borzi v New Yorku kotirati v letu 2014, kar je bila takrat največja prva javna ponudba delnic v zgodovini. Družba je v marcu poročala, da so v poslovnem letu ustvarili prihodke v višini 39,9 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce