Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Jack Ma še naprej zagovarja svoj načrt za uvedbo 12 urnega delovnika

Jack Ma še naprej zagovarja svoj načrt za uvedbo 12 urnega delovnika
April 16
06:37 2019

Kitajski milijarder in soustanovitelj spletnega nakupovalnega velikana Alibaba še naprej zagovarja uvedbo delovnika, ki bi trajal 12 ur od 9 do 21 ure in šest dnevni tedenski delovnik. O podpori načrta Jacka Maja za tako imenovani "sistem 996" se je v kitajskih medijih vnela huda razprava.

Prejšnji teden je tako Ma dejal, da bo kitajsko gospodarstvo brez vpeljave tega sistema, "zelo verjetno izgubilo svojo vitalnost in zagon". Njegovo stališče sicer podpira še en tehnološki podjetnih, Richard Liu, ki je vodja družbe JD.com.

Po mnenju Liuja, naj bi hitra rast Kitajske v zadnjih desetletjih povečala število "zabušantov".

Apple je povečal svojo verigo dobaviteljev ki za proizvodnjo uporabljajo čisto energijo

Država je kar več kot 25 let uživala v gospodarski rasti, ki je v povprečju dosegala 10 odstotkov na leto, a se je v zadnjih letih upočasnila na približno 6 odstotkov. Pripombe podjetnika prihajajo sicer v obdobju, ko so se pojavila poročila, da pri JD.com nameravajo zmanjševati število delovnih mest.

Liu, ki je podjetje ustanovil v letu 1998 je veliko pisal o svojem odnosu do dela, pri čemer je dejal, da je včasih svojo budilko naravnal na zvonjenje vsaki dve uri, da je lahko svojim strankam ponudil polno 24 urno storitev.

Zapisal je: "JD v zadnjih štirih ali petih letih ni odpuščal, zato se je število zaposlenih hitro povečevalo, število ljudi, ki dajejo ukaze se je povečalo, medtem ko se je število izvrševalcev le teh zmanjšalo.

"Namesto tega se je zelo povečalo število zaposlenih ki skoraj nič ne delajo! Če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri za JD ni več upanja! Družbo bodo tako samo brezsrčno brcnili iz trga! Tisti ki nočejo delati niso moji bratje!"

Jack Ma je Alibabo soustanovil v letu 1999, družba pa je postala eno od največjih internetnih podjetij na svetu. Tržna vrednost družbe presega 430 milijard evrov, medtem ko ima Ma več kot 35 milijard evrov osebnega premoženja. Lani je sicer napovedal, da bo v bližnji prihodnosti odstopil iz funkcije predsednika uprave družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce