Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Jaguar je postal prva žrtev trgovinskih vojn

Jaguar je postal prva žrtev trgovinskih vojn
August 01
08:23 2018

Avtomobilska družba Jaguar Land rover (JLR) je prvič v zadnjih treh letih poročala o neto izgubi, potem ko se je prodaja njihovih avtomobilov na Kitajskem zmanjšala. Največji britanski proizvajalec avtomobilov, ki je v lasti indijske družbe Tata Motors je za slabšo prodajo obtožila "več izzivov".

Med njimi najdemo tako vpliv "začasnih težav" povezanih z kitajskimi uvoznimi dajatvami. Kitajska sicer od 1. julija namerava uvesti znižanje uvoznih dajatev za večino vozil, iz 25 odstotkov na 15 odstotkov. Posledično je tako veliko kupcev počakalo s svojimi nakupi, so dejali pri JLR-ju.

ZDA razmišljajo o še višjih uvoznih dajatvah na kitajske izdelke

Spremembe uvoznih dajatev so del prizadevanj države za zmanjšanje napetosti z ZDA glede trgovine. JLR sicer ni edina avtomobilska družba, ki je prizadeta zaradi spremembe trgovinskih politik. Samo nekaj dni nazaj so tri ameriške avtomobilske družbe opozorile, da bodo na njihovo uspešnost vplivale spremembe uvoznih dajatev.

Ford in General Motors sta tako že znižala svoje napovedi dobička za leto 2018, kot razlog pa so navedli višje cene jekla in aluminija, ki so jih povzročile nove ameriške uvozne dajatve.

Tudi Fiat Chrysler, ki ima med drugim v lasti znamki Jeep in Maserati je znižal svoje napovedi prihodkov za letošnje leto, potem se je njihova prodaja na Kitajskem zmanjšala zaradi čakanja kupcev na nižje uvozne dajatve na avtomobile.

Povečanje prodaje?

Jaguar Land Rover je dejal, da bo zmanjšanje kitajskih uvoznih dajatev na avtomobile pomagalo povečati njihovo prihodnjo prodajo v tej državi. Hkrati je skupina dejala, da bodo bojazni pred britanskih izstopom iz Evropske Unije in negativna propaganda proti dizelskim vozilom v Evropi prav tako vplivala na prodajo.

V drugem četrtletju je tako JLR zabeležil izgubo v višini 296 milijonov evrov, medtem ko so v enakem lanskem obdobju ustvarili dobiček v višini 667 milijonov evrov. Skupno je prodaja na letni ravni upadla za 6,7 odstotka, na 5,82 milijarde evrov.

Glavni finančnih družbe Tata Motors, PB Balaji je dejal, da je njihovo poslovanje na Kitajskem najbolj zaskrbljujoče. "Zagotoviti moramo, da se Kitajska vrne na stopnjo rasti, ki smo jo videli pred objavo znižanj uvoznih dajatev," je dejal. Glede Brexita je dejal, da se podjetje "pripravlja na vse morebitne možnosti, ki  bi se lahko pojavile".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce