Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Jaguarji bodo od leta 2025 samo še električni

Jaguarji bodo od leta 2025 samo še električni
February 16
07:22 2021

Znamka avtomobilov Jaguar, naj bi po besedah proizvajalca avtomobilov Jaguar Land Rover do leta 2025 izdelovala zgolj še povsem električna vozila. Hkrati so dodali, da bodo do leta 2030 lansirali električne modele svoje celotne ponudbe avtomobilov znamk Jaguar in Land Rover.

Hkrati je družba sporočila, da bo v okviru svoje strategije ohranila odprte vse svoje obrate v Veliki Britaniji. Vseeno so dejali da so opustili načrte za izdelavo električne različice svoje limuzine XJ v tovarni Caste Bromwich, kar pomeni, da bodo v tej tovarni sčasoma prenehali z izdelavo avtomobilov.

Japonska je lani zabeležila 4,8 odstotni padec gospodarske rasti

Izvršni direktor družbe Thierry Bollore je dejal, da se bo omenjeni obrat dolgoročno osredotočil na "neproizvodne" dejavnosti, pri čemer le teh ni podrobno pojasnil.

Družba namerava sicer letno porabiti skoraj 3 milijarde evrov za razvoj novih tehnologij v svojih vozilih.

Podjetje namerava sicer vlagati tudi v tehnologijo vodikovih gorivnih celic. Gorivne celice zagotavljajo električno energijo za pogon vozil, ne da bi pri tem povzročale emisije iz izpušnih cevi, edini stranski proizvod pri delovanju je voda.

Britanski minister za promet Grant Shapps je dejal, da je napoved "velik korak za britansko proizvodnjo avtomobilov".

Proizvajalci avtomobilov so sicer pod velikim pritiskom vlad in regulativnih organov, ki v Evropi in Kitajski zatirajo bencinske in dizelske avtomobile in zahtevajo prehod na električna vozila. Tako nameravajo v Veliki Britaniji do leta 2030 prepovedati prodajo novih bencinskih in električnih avtomobilov.

Luksuzna znamka avtomobilov Bentley Motors, ki je v lasti nemškega Volkswagna je novembra sporočila, da bo do leta 2030 njihova ponudba vozil v celoti električna, prejšnji mesec pa so pri General Motorsu sporočili, da želijo do leta 2035 imeti ničelne emisije izpušnih cevi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles