Finančni trgi

Prispevki

Januarja nekaj manj kot 88.000 registriranih brezposelnih

Januarja nekaj manj kot 88.000 registriranih brezposelnih
February 06
08:31 2018

Konec januarja je bilo pri zavodu za zaposlovanje registriranih 87.919 brezposelnih, kar je 3,4 odstotka več kot decembra in 15,2 odstotka manj kot januarja lani. Na novo se je prijavilo okoli 11.200 oseb, največ zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

"Gre za pričakovana sezonska nihanja na področju zaposlovanja. Značilno za brezposelnost je, da se med letom giblje pod vplivom sezonskih dejavnikov - predvsem konec leta in v času zaključevanja šolskih let," so za STA povedali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Januarja se je na novo prijavilo 11.212 oseb, kar je 36,3 odstotka več kot decembra in 13,6 odstotka manj kot januarja lani.

Eno leto in skoraj 15 odstotkov nižja brezposelnost

Med novoprijavljenimi je bilo 7411 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 909 iskalcev prve zaposlitve ter 1455 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Od 8353 brezposelnih oseb, ki jih je januarja zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 6180, kar je 67,3 odstotka več kot decembra in dva odstotka manj kot januarja lani.

Brezposelnost se je v primerjavi z decembrom povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj na območju Maribora (+6,4 odstotka) in Kopra (+6,0 odstotka).

V primerjavi z januarjem lani pa se je v vseh območnih službah zmanjšala, in sicer najbolj v službah Trbovlje (-19,9 odstotka) in Celje (-17,6 odstotka).

Ministrstvo za leto 2018 pričakuje, da se bodo dotoki v brezposelnost še zmanjševali, "saj ni pričakovati številčnejšega odpuščanja iz poslovnih razlogov, prav tako ne porasta števila brezposelnih oseb, katerim bo prenehala zaposlitev za določen čas, po letu 2013 pa se postopno zmanjšuje tudi dotok iskalcev prve zaposlitve".

Zavod za zaposlovanje ocenjuje, da bo ob realizaciji napovedanih tokov v in iz brezposelnosti ob koncu leta 2018 registriranih brezposelnih oseb okrog 74.400.

"V nadaljevanju lahko torej na podlagi predvidenih gospodarskih gibanj in rezultatov ankete zavoda za zaposlovanje pričakujemo nadaljnjo rast zaposlovanja," pravijo na ministrstvu.

Delodajalci, ki zaposlujejo 347.000 ljudi, za prihodnjega pol leta napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti, odprlo naj bi se 16.500 novih delovnih mest.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce