Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska borza ob koncu tedna le v pozitivnem območju

Japonska borza ob koncu tedna le v pozitivnem območju
June 17
07:04 2016

Japonski delniški trgi so danes okrevali potem, ko so v četrtek drugi dan v tem tednu izgubili več kot 3 odstotke vrednosti. Merodajni borzni indeks Nikkei 225 je tako sredi jutranjega trgovanja zrasel za 1,69 odstotka na 15.693,33 točke, saj je manjši padec vrednosti jena spodbudil rast delnic izvoznih družb.

Včeraj je vrednost jena poskočila potem, ko je Japonska centralna banka napovedala, da ne bo sprejela dodatnih spodbujevalnih ukrepov. Zaskrbljeni vlagatelji so izbrali jen kot varno zatočišče, tudi zaradi prihajajočega britanskega referenduma (Brexit) o izhodu iz EU.

Ameriška prodaja na drobno maja boljša od pričakovanj

V zadnjih tednih se na globalnih trgih pojavlja vse več zaskrbljenosti glede učinka, ki bi ga lahko Brexit imel na svetovne trge. Možnost Brexita je bil tudi eden od dejavnikov zaradi katerih se je Ameriška centralna banka v sredo odločila za ohranitev trenutnih nivojev obrestnih mer v državi.

Japonski uradniki iz ministrstva za finance in centralne banke naj bi se med drugimi sešli na sestanku, na katerem naj bi razpravljali o zaskrbljenosti na delniških in valutnih trgih.

"Stabilnost valut je zelo pomembna," je danes dejal finančni minister Taro Aso. "O tem vprašanju trenutno tesno sodelujemo z drugimi državami," je še dodal.

Drugod v Aziji

Avstralski borzni indeks S&P/ASX 200 je danes pridobil 0,21 odstotka vrednosti in trenutno kotira pri vrednosti 5157 točk. Indeks bo moral v izogib tretjemu zaporednemu tednu izgub, današnji trgovalni dan zaključiti višje od 5312 točk.

Chris Weston iz družbe IG Markets v Melbournu je dejal, da je le malo verjetno, da bo indeks ta teden končal v pozitivnem območju.

"Težko vidim, da bi vlagatelji delnice nakupovali z veliko samozavestjo, še posebej zaradi tveganj v prihodnjem tednu, a vseeno bi lahko videli nekaj pogumnežev, ki so prepričani, da bo Britanija ostala v EU," je dejal.

Na Kitajskem je indeks na borzi v Hong Kongu, Hang Seng pridobil 0,88 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks Shanghai Composite zrasel za 0,86 odstotka na 2897,57 točke.

Pozitivno je poslovala tudi južnokorejska borza, indeks Kospi je tako pridobil 0,52 odstotka vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles