Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska in EU sta podpisali enega od največjih poslov o prosti trgovini v zgodovini

Japonska in EU sta podpisali enega od največjih poslov o prosti trgovini v zgodovini
July 18
06:37 2018

Evropska Unija in Japonska sta podpisali enega od največjih svetovnih poslov o prosti trgovini v zgodovini, ki pokriva skoraj tretjino svetovnega BDP-ja in 600 milijonov ljudi. Eden od največjih izvozov Evrope na Japonsko so mlečni izdelki, medtem ko so največji japonski izvozni artikli avtomobili. Poteza je v močnem nasprotju z dejanji ameriške administracije, ki se je odločila za uvedbo uvoznih dajatev.

Vodja Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da je sporazum zmagovalna rešitev za obe strani in ena od rešitev, ki jih ponuja prosta trgovina.

Evropska komisija je Googlu zaradi kršenja pravil konkurence naložila plačilo kazni v višini 2,42 milijarde evrov

Juncker je dejal: "Vpliv današnjega dogovora daleč presega naše obale. S podpisom tega sporazuma, oblikujemo izjavo o prihodnosti svobodne in pravične trgovine. S tem kažemo, da smo ko delamo skupaj močnejši in bogatejši. Tako vodimo zgled in kažemo, da je trgovina boljša od dajatev in ovir. Gre za vrednote, načela in iskanje ugodne rešitve za vse vpletene."

Ameriške uvozne dajatve

ZDA so bile pred 18 mesecih v pogovorih z Japonsko in drugimi azijskimi državami o obsežnem sporazumu o prosti trgovini z imenom Transpacifiški trgovinski sporazum, a se je Donald Trump odločil, se iz pogajanj umakne.

Od takrat je njegova politika "Najprej Amerika" uvedla uvozne dajatve na različne artikle, vključno z jeklom, ki ga v ZDA izvažata tako Japonska, kot EU.

Podjetja v EU, ki je trenutno največja prostotrgovinska cona na svetu, trenutno izvozijo več kot 100 milijard dolarjev blaga na Japonsko, ki je tretje največje gospodarstvo sveta.

Japonski minister za gospodarsko revitalizacijo, Tošimitsu Motegi je dejal: "V času ko protekcionistični ukrepi globalno pridobivajo na zagonu, je današnji podpis sporazuma med Japonsko in EU svetu pokazal, da ostaja naša politična volja za spodbujanje svobodne trgovine neomajna."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce