Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Japonska gospodarska rast je presegla pričakovanja

Japonska gospodarska rast je presegla pričakovanja
August 16
05:47 2021

Japonska gospodarska rast si je pred olimpijskimi igrami opomogla hitreje, kot je bilo pričakovano. Uradne številke za tretje največje gospodarstvo sveta so tako pokazale, da je dežela vzhajajočega sonca v drugem četrtletju zabeležila dvakrat višjo gospodarsko rast od pričakovanj.

Analitiki so opozarjali, da bo rast v četrtletju nizka zaradi izrednega stanja, ki je bilo ponovno uvedeno po povečanju števila okužb z kitajsko kugo. Medtem so ssveži podatki pokazali, da gospodarska rast sosede Kitajske izgublja na zagonu.

Prvi podatki kažejo, da se je japonski bruto domači proizvod v drugem četrtletju na letni ravni povišal za 1,3 odstotka. To se je zgodilo po 3,7 odstotnem padcu v prvih treh mesecih letošnjega leta.

Dedič družbe Samsung na prostosti

Zadnji podatki so sicer veliko boljši od pričakovane 0,7 odstotne rasti in so posledica večje potrošnje posameznikov in podjetij, ki se je po začetni škodi zaradi kitajske kuge iz Wuhana, okrepila za več od pričakovanj.

Kljub vzpodbudnim podatkom pa ostaja okrevanje na Japonskem veliko počasnejše, kot v drugih razvitih gospodarstvih.

Relativno šibek odboj Japonske kaže na težave s katerimi se vlada sooča pri obvladovanju kitajske kuge.

"Glede rezultata BDP-ja imam zelo mešane občutke," je po objavi rezultatov dejal japonski gospodarski minister Jasutoši Nišimura. "Naša prednostna naloga je preprečiti širjenje kitajske kuge. Za gospodarstvo je zelo slabo, če se bo to stanje zavleklo," je dodal.

V letu 2020 se je japonsko gospodarstvo na letni ravni skrčilo za več kot 4,8 odstotka, kar je bilo prvo letno krčenje gospodarstva v več kot desetletju.

Gospodarstvo države je v lanskem letu iz pandemije izšlo v dokaj dobrem stanju zahvaljujoč močnemu izvozu, vseeno pa je počasno cepljenje prebivalstva in vrsta nujnih ukrepov v letošnjem letu škodilo potrošnji.

Istočasno je porast delta različice kuge v drugih delih Azije, še dodatno motil dobavne verige nekaterih japonskih proizvajalcev. To bi lahko dodatno škodilo tovarniški proizvodnji in ogrozilo trenutno krhko okrevanje.

V Tokiu je sicer referenčni indeks delnic Nikkei med današnjim jutranjim trgovanjem izgubil 1,9 odstotka vrednosti.

Medtem se je tako tovarniška proizvodnja, kot prodaja na drobno na Kitajskem prejšnji mesec na letni ravni povečala počasneje od pričakovanj.

Gre za najnovejše znamenje, da okrevanje v največjem azijskem gospodarstvu izgublja na zagonu, saj se rast izvoza ohlaja, novi izbruhi okužb z virusom pa motijo poslovanje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles