Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska inflacija noče rasti

Japonska inflacija noče rasti
August 26
06:53 2016

Cene življenjskih potrebščin na Japonskem so se v juliju znižale že peti mesec zapored, kar še povečuje pritisk na vlado, da razširi že tako ogromen program spodbud. Podatki so bili slabši, kot so pokazale prve ocene in označujejo največji letni padec inflacije, v več kot zadnjih treh letih. Indeks cen temeljnih življenjskih potrebščin, ki izključuje cene sveže hrane je glede na leto prej upadel za 0,5 odstotka.

Tokio si sicer že zadnjih nekaj let prizadeva spodbuditi rast porabe in gospodarski zagon.

FED želi ameriško vlado spodbuditi k večji javni porabi

Razočarajoči podatki prihajajo potem, ko so bili podatki o gospodarski rasti izdani v začetku tega meseca slabši od pričakovanj, kljub agresivni vladni politiki porabe.

Julija je japonski premier Šinzo Abe napovedal najnovejši velikanski paket spodbud, v višini kar 240 milijard evrov. Država si obupno prizadeva spodbuditi potrošnjo, ki predstavlja približno 60 odstotkov gospodarstva. A kljub trem letom gospodarskih ukrepov znanih pod imenom "Abenomija", inflacija še naprej ostaja precej nižja od željenega cilja centralne banke, ki je pri 2 odstotkih.

Vztrajno šibka poraba gospodinjstev je v kombinaciji z močnim jenov, ki je zmanjšal obseg izvoza najbolj kriva za trenutno stanje.

Analitiki medtem pričakujejo, da bodo ostale obrestne mere še naprej nizke ali pa jih bodo znižali še bolj. "Tako bi lahko inflacijska pričakovanja v naslednjih mesecih še dodatno oslabela," je v pojasnilu zapisal višji ekonomist pri družbi Capital Economics, Marcel Thieliant. "Japonska centralna banka je priznala, da obstajajo za njeno napoved o 2 odstotni inflaciji v prihodnjem letu velika tveganja. Zato še naprej pričakujemo sprejem novih spodbud, ki jih bodo predstavili na seji banke v septembru."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce