Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska je lani zabeležila 4,8 odstotni padec gospodarske rasti

Japonska je lani zabeležila 4,8 odstotni padec gospodarske rasti
February 15
07:54 2021

Japonsko gospodarstvo je v zadnjem četrtletju lanskega leta doseglo hitro rast, vendar to ni bilo dovolj, da bi država lani zabeležila pozitivno gospodarsko rast. Gospodarstvo je v zadnjem trimesečju preseglo napovedi in glede na enako obdobje v letu 2019 doseglo 3 odstotno stopnjo rasti.

Vseeno je bila rast počasnejša kot v tretjem četrtletju, ko se je gospodarstvo povečalo za 5,3 odstotka.

Japonsko gospodarstvo je v letu 2020 tako utrpelo 4,8 odstotno skrčenje, kar je bilo prvo letno krčenje gospodarstva po letu 2009. Podatki o rasti prihajajo v času, ko je glavni japonski delniški indeks Nikkei prvič po letu 1990 za kratko presegel mejo 30,000 točk.

ZN: Okrevanje svetovne trgovine bo v prvem četrtletju zastalo

Tretje največje gospodarstvo sveta je med aprilom in junijem doživelo največje povojno krčenje, saj je pandemija kitajskega virusa močno prizadela domačo potrošnjo in izvoz. Vseeno sta prav poraba in izvoz, ki sta oba ključna gonilna sila japonskega gospodarstva v drugi polovici leta spodbudila ponovni razvoj.

Zasebna potrošnja, ki predstavlja skoraj 60 odstotkov gospodarstva je tako v zadnjem lanskem četrtletju dosegla 2,2 odstotno rast, kar je bilo sicer manj od 5,1 odstotne rasti v četrtletju pred tem.

Močnejša gospodarska rast na svetovni ravni v tretjem in četrtem trimesečju, je dodala svoje pri pomoči japonskim podjetjem, ki so lahko tako več svojih izdelkov prodala v tujino.

Letna rasti, ki predvideva, da se bo četrtletna rast ohranila celo leto je tako dosegla 12,7 odstotka, kar pomeni, da bi lahko bila Japonska na dobri poti k močnemu in hitremu okrevanju. Kljub temu je rast še vedno krhka, pri čemer bi jo lahko ovirale omejitve povezane z zaustavljanjem širjenja kitajskega virusa.

Takumi Tsunoda iz družbe Shinkin Central Bank Research, pričakuje, da se bo okrevanje poslabšalo, saj Japonska pri distribuciji cepiv zaostaja za zahodnimi gospodarstvi.

"Pogoji so takšni, da se Japonska v letošnjem prvem četrtletju ne bo mogla izogniti negativni rasti", je dejal.

"Obstaja velika verjetnost, da se bo letos prihajalo do ciklusa okužb z kitajskim virusom, ki jim bodo sledili omejevalni ukrepi, kar pomeni, da potrošnja verjetno še ne bo okrevala s pričakovano hitrostjo."

V decembru je vlada napovedala še en krog spodbujevalnih ukrepov, s katerim želijo tretje največje gospodarstvo sveta izvleči iz negativnega trenda.

S paketom v višini 577 milijard evrov, bo celotna japonska poraba za spodbujanje gospodarstva že presegla 2,5 bilijona evrov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles