Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska je prometni davek iz 8% povišala na 10%

Japonska je prometni davek iz 8% povišala na 10%
October 01
06:23 2019

Japonska se je prvič v zadnjih petih letih odločila za povišanje prometnega davka, s čimer so končno začeli izvajati dolgo odlašan ukrep, kljub pomislekom, da bi lahko prinesel slabe učinke za gospodarstvo. V torek se je tako stopnja davka na promet iz 8 odstotkov povišala na 10 odstotkov.

Nova stopnja velja za skoraj vse izdelke in storitve, vseeno pa jo bo večina prehrambenih izdelkov oproščena. Pretekli dvigi prometnega davka v tretjem največjem gospodarstvu na svetu so vplivali na potrošniško porabo.

Tokrat pa je vlada uvedla nekatere ukrepe, vključno s popusti na nekatere nakupe opravljene prek elektronskih plačilnih sistemov, s katerimi želijo zmanjšati udarec za gospodarstvo. Vlada namerava dodatne prihodke uporabiti za financiranje programov socialnega varstva, vključno z predšolskim izobraževanjem in za poplačilo velikega bremena javnega dolga.

ZDA in Japonska sta se dogovorili o začetnem trgovinskem sporazumu

"Vlada se je že zavezala, da bo približno polovico dodatnih prihodkov porabila za financiranje brezplačnega varstva otrok," je dejal ekonomist Marcel Thieliant iz družbe Capital Economics.

Kaj bo dvig davka zajemal?

Povišanje davka bo veljalo za večino blaga in storitev, od elektronike do knjig in avtomobilov. Na drugi strani bo večina prehrambenih izdelkov ostala izvzeta.

Hkrati bodo potrošniki upravičeni do 5 odstotnega popusta pri nakupih opravljenih z elektronskimi plačilnimi sistemih, opravljenih pri nekaterih manjših trgovcih, s čimer bodo izbrisali 2 odstotno povišanje davka.

Ta poteza je namenjena ublažitvi povišanja davka, kot tudi povečanju uporabe elektronskih plačilnih sistemov, v državi, kjer so plačila v veliki meri še vedno opravljena v gotovini.

Kako bodo spremembe vplivale na gospodarstvo?

Japonsko gospodarstvo je v zadnjih mesecih poslovalo zelo dobro, vseeno pa je povišanje prometnega davka, v kombinaciji z negotovostmi v svetovnem gospodarstvu, vplivalo na negotove napovedi za prihodnost.

Upočasnitev kitajskega gospodarstva in trgovinska vojna z ZDA je znižala poslovno zaupanje na Japonskem, ki se spopada z zmanjšanim svetovnim povpraševanjem po njenem izvozu, vključno z elektroniko in avtomobilskimi deli.

Prejšnji dvigi prometnega davka so privedli do močnega upada potrošnje. Vseeno tokrat ekonomisti pričakujejo, da bo negativen učinek precej manjši.

"Učinek bo skoraj zagotovo manjši," je dejal Marcel Thieliant, saj je bilo v obdobju pred povečanjem davka opravljenih manj nakupov velikih izdelkov, kot so televizije ali avtomobili, kot ob prejšnjih dvigih. Morda je pri tem pomagal tudi načrt za popuste ob elektronskih plačilih.

Po mnenju ekonomistov se bo poraba v prihodnjih mesecih nekoliko zmanjšala vseeno pa bi moralo gospodarstvo do konca leta okrevati. "Gospodarstvo je razmeroma močno. Naslednje leto bodo svoje opravile tudi olimpijske igre, ki jih bo gostila Japonska... vseeno pa je precej odvisnega od zunanjega okolja in trgovinske vojne," so dejali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce