Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska je tudi uradno vstopila v recesijo

Japonska je tudi uradno vstopila v recesijo
May 18
06:55 2020

Japonska je padla v recesijo potem, ko se finančno breme pandemije kitajskega koronavirusa še naprej stopnjuje. Tretje največje gospodarstvo sveta je tako v prvem četrtletju, glede na enako lansko obdobje, zabeležilo 3,4 odstotni padec BDP-ja, kar predstavlja največji padec v trimesečju po letu 2015.

Kitajski virus sicer pustoši po vsem svetu, pri čemer naj bi svetovno gospodarstvo stal do 8,5 bilijona evrov. Prejšnji teden je v recesijo vstopila Nemčija, hkrati pa se z zastojem svojih gospodarstev srečuje še več velikih gospodarstev po svetu.

Japonska sicer ni sprožila popolne zaustavitve države temveč je aprila sprejela ukrepe ob izrednem stanju, kar je močno vplivalo na dobavne verige in trgovinska podjetja v državi. 3,4 odstotni padec BDP-ja v letošnjem prvem četrtletju sledi 6,4 odstotnemu padcu v lanskem zadnjem četrtletju, kar tudi tehnično pomeni, da je Japonska padla v recesijo.

Prihajajo dodatne finančne spodbude

Potrošnike v države je sicer prizadel dvojni vpliv, saj so poleg kitajsekga virusa, v oktobru doživeli tudi dvig prometnega davka, ki se je iz 8 odstotkov povečal na 10 odstotkov. Čeprav je Japonska izredno stanje odpravila v 39 od 47 prefektur, so gospodarski obeti za trenutno četrtletje enako mračni.

FED opozarja pred počasnim okrevanjem brez dodatne finančne pomoči

Po anketi analitikov naj bi se tako gospodarstvo države v drugem četrtletju skrčilo za kar 22 odstotkov, kar bi bil največji četrtletni upad v zgodovini merjenja teh podatkov.

Japonska vlada je medtem že napovedala sprejem rekordnega skoraj bilijon evrov vrednega stimulacijskega paketa, Banka Japonske pa je svoje spodbujevalne ukrepe v aprilu razširila že drugi mesec zapored.

Japonski premier Šinzo Abe je obljubil, da bo do konca tega meseca sprejel nov proračun, s katerim bodo financirali nove ukrepe, ki so namenjeni ublažitvi gospodarskega vpliva pandemije.

Kako lahko Japonska stvari obrne?

Japonska se srečuje z edinstvenim izzivom, saj njeno gospodarstvo že desetletja stagnira v primerjavi z močnejšima gospodarstvoma tekmecev ZDA in Kitajske.

Poleg tega se Japonska za rast močno zanaša na izvoz svojega blaga in ima malo nadzora nad povpraševanjem potrošnikov v drugih državah, na katere je močno vplivala zaustavitev zaradi koronavirusa. Veliko največjih japonskih blagovnih znamk, kot sta avtomobilska proizvajalca Toyota in Honda je doživelo močan upad prodaje po vsem svetu.

Tudi turizem, ki že dolgo predstavlja veliko spodbudo za japonsko gospodarstvo je bil močno prizadet, saj je pandemija ljudem preprečila potovanja v tujino. Japonska sicer beleži več kot 16,000 primerov okužbe z novim virusom, umrlo pa je 740 ljudi.

Kakšno je stanje v primerjavi z drugimi velikimi gospodarstvi?

Kratkoročni obeti za japonsko gospodarstvo so skupaj z drugimi velikimi gospodarstvi po svetu zelo slabi. A kljub temu, da gre za prvo gospodarstvo med tremi največjimi na svetu, ki je uradno padlo v recesijo, se zdi, da gre državi bolje oziroma manj slabo od drugih velikih gospodarstev.

Medtem ko ekonomisti pričakujejo, da se bo japonsko gospodarstvo v trenutnem četrtletju skrčilo za 22 odstotkov, pa hkrati napovedujejo več kot 25 odstoten padec BDP-ja v ZDA. Tudi 3,4 odstoten padec BDP-ja v prvem četrtletju je nižji od 4,8 odstotnega padca ameriškega BDP-ja v enakem obdobju.

To je bil hkrati največji upad ameriškega gospodarstva, ki je največje na svetu, po tridesetih letih prejšnjega stoletja in veliki depresiji.

Kitajska, ki je drugo največje gospodarstvo sveta je v prvem četrtletju zabeležila 6,8 odstoten padec gospodarske rasti, kar je prvo krčenje gospodarstva odkra beležijo tovrstne podatke.

Obe gospodarstvi tehnično še nista padli v recesijo, saj je ta opredeljena kot dve zaporedni četrtletji negativne rasti, vseeno pa se bo po pričakovanjih večine ekonomistov to zgodilo v prihodnjih mesecih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles