Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska se je izognila recesiji, domači borzni trg se je odzval z pozitivno rastjo

Japonska se je izognila recesiji, domači borzni trg se je odzval z pozitivno rastjo
May 18
06:36 2016

Japonske delnice so danes pridobivale na vrednosti potem, ko so podatki pokazali, da se je država izognila recesiji in je v prvih treh mesecih letošnjega leta rasla po 1,7 odstotni stopnji. Rast boljša od pričakovanj je prišla predvsem po zaslugi višje porabe vlade, ki je pomagala izravnati slabše poslovne naložbe in izvoz.

Investicijski izdatki so se tako v četrtletju znižali za 1,4 odstotka in kažejo na to, da podjetja še naprej nerada trošijo svoj denar. Po odprtju sta tako indeks Nikkei 225 kot širši indeks Topix nekoliko padla, a sta nato pridobila okrog 1 odstotke vrednosti.

Se je ponovno začela zlata mrzlica?

Vseeno pa so analitiki zaskrbljeni glede napovedi za potrošniško porabo, ki predstavlja na Japonskem približno 60 odstotkov celotnega BDP-ja. Poraba bi lahko bila prizadeta, če se bo premier Šinzo Abe odločil za povečanje stopnje prometnega davka, iz trenutnih 8 odstotkov na 10 odstotkov. Japonski časopis Nikkei je ta teden poročal, da je Abe načrtuje preložitev poteze, svojo odločitev pa naj bi oznanil po srečanju G7, konec tega meseca.

Preostala Azija

Drugi delniški trgi v Aziji so pred današnjo objavo zapisnika iz zadnje seje Ameriške centralne banke (FED), trgovali v negativnem območju. Vlagatelji trenutno iščejo smernice o tem kdaj in kakšna bo naslednja poteza FED-a. Mnogi vlagatelji sedaj napovedujejo, da bi lahko FED, po objavi pozitivnih ekonomskih podatkov prejšnji teden, obrestne mere dvignil na junijskem zasedanju.

Glavni indeks na borzi v Hong Kongu, Hang Seng je trgovalni dan začel z 1,3 odstotnim padcem, medtem ko je indeks Sanghai Composite izgubil 0,3 odstotka vrednosti.

Avstralski indeks S&P/ASX 200 je padel za 0,4 odstotka, medtem ko so Novozelandske delnice izgubile 0,2 odstotka vrednosti. Glavni Južnokorejski borzni indeks Kospi pa je izgubil 1,1 odstotka vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce