Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska sprejema omejitve za tuje naložbe v svoja tehnološka podjetja

Japonska sprejema omejitve za tuje naložbe v svoja tehnološka podjetja
May 27
06:37 2019

Japonska vlada je v ponedeljek sporočila, da bo visokotehnološka industrija dodana na seznam sektorjev v katerih bo tuje lastništvo japonskih podjetij omejeno. Novo pravilo, ki bo začelo veljati 1. avgusta prihaja v času povečanih tveganj, ko gre za kibernetsko varnost in tehnoloških prenosov, ki vključujejo Kitajsko.

Japonska vlada pri napovedi ukrepov ni posebej omenila nobenih držav ali podjetij na katere bo vplivala uporaba omejitev tujega lastništva za IT in telekomunikacijsko industrijo.

Obvestilo prihaja na dan obiska ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovih pogovorov z japonskim predsednikom vlade Šinzom Abejem o trgovini in drugih vprašanjih.

Panasonic je zaradi ameriških sankcij zamrznil poslovanje z Huaweijem

ZDA so pred tem države opozorile naj ne uporabljajo kitajske tehnologije, saj bi lahko Peking družbo Huawei uporabil kot način za vohunjenje v zahodnih državah. Kitajska in Huawei sta sicer navedbe zavrnila.

"Glede na vse večji pomen zagotavljanja kibernetske varnosti v zadnjih letih smo se odločili, da bomo sprejeli potrebne ukrepe, vključno z dodajanjem proizvodnje integriranih vezij , saj želimo preprečiti nastanek razmer, ki bi resno vplivale na Japonsko nacionalno varnost," so v izjavi zapisali pri japonskih ministrstvih.

Japonska želi preprečiti uhajanje tehnologije, ki se šteje kot pomembna za nacionalno varnost ali bi lahko škodovala obrambi države in tehnološkim temeljem, so dodali.

Novo pravilo bo v skladu s skupno izjavo ministrstva za finance, trgovino in komunikacije, veljalo za 20 sektorjev v informacijski in komunikacijski industriji.

V skladu z zakonom o kontroli deviznega in zunanjetrgovinskega poslovanja, Japonska kontrolirala obseg tujih naložb v sektorje, kot so letalski, jedrski in orožarski. Zakon zahteva, da tuji vlagatelji japonski vladi poročajo in dovolijo pregled v primeru, če kupijo več kot 10 odstotkov delnic japonskih družb v sektorju ali pridobijo deleže v družbah, ki ne kotirajo na borzi.

Če vlada odkrije kakršnekoli pomanjkljivosti, lahko tujim vlagateljem ukaže, da spremenijo ali prekličejo svoje naložbene načrte.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce