Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska tovarniška proizvodnja zabeležila najvišjo rast v zgodovini

Japonska tovarniška proizvodnja zabeležila najvišjo rast v zgodovini
December 28
07:12 2021

Japonska tovarniška proizvodnja je novembra poskočila v najhitrejšem tempu do sedaj, saj je lajšanje ozkih grl v svetovni dobavni verigi pomagalo proizvodnji avtomobilov odskočiti od nedavnih padcev. To pa je izboljšalo obete za močno gospodarsko okrevanje v zadnjem letošnjem četrtletju.

Medtem ko so izboljšani proizvodni pogoji ponudili določeno olajšanje za oblikovalce politik, pa se pričakuje, da bo vztrajno svetovno pomanjkanje polprevodnikov in dodatno tveganje zaradi kitajske kuge, poslabšali obete za tretje največje gospodarstvo sveta.

Cene ameriške nafte navzdol po odpovedi številnih letov

Tovarniška proizvodnja se je v novembru v primerjavi z prejšnjim mesecem povečala za 7,2 odstotka, kar je bil največji skok po letu 2013, ko so bili prvič na voljo tovrstni podatki.

To je pomenilo, da se je obseg proizvodnje povečal še drugi mesec zapored, potem ko je v oktobru rast dosegla 1,8 odstotka.

Podatki so pokazali, da se je proizvodnja avtomobilov in drugih motornih vozil novembra v primerjavi z mesecem pred tem povečala za 43,1 odstotka, kar je bilo največ do sedaj, medtem ko se je proizvodnja plastičnih izdelkov povečala za 9,5 odstotka.

Kljub močnejši proizvodnji se japonski proizvajalci avtomobilov še vedno ne morejo tresti težkega bremena nedavnih nenehnih težav z globalno dobavo delov in računalniških čipov.

Glavni japonski izdelovalec avtomobilov Toyota, je prejšnji teden sporočil, da bo januarja prekinil proizvodnjo v petih domačih tovarnah zaradi težav z oskrbo in zdravstvene krize.

Analitiki medtem pravijo, da bo avtomobilski sektor še naprej trpel zaradi vpliva prekinitve dobave čipov, saj se proizvajalci le teh osredotočajo na proizvodnjo najsodobnejših polprevodnikov in se ne posvečajo manj naprednim čipom.

Proizvajalci pričakujejo, da se bo proizvodnja decembra povišala za 1,6 odstotka, medtem ko naj bi rast proizvodnje v januarju dosegla 5 odstotkov.

Kljub temu je uradnik iz japonskega ministrstva za gospodarstvo, trgovino in industrijo opozoril, da so napovedi podjetij v mesečni raziskavi ponavadi preveč optimistične.

Proizvodnja trajnih izdelkov za široko porabo se je povečala za 39 odstotkov, medtem ko je bila proizvodnja investicijskega blaga, ki ima po mnenju analitikov tesno povezavo z komponento kapitalske porabe v bruto domačem proizvodu, glede na prejšnji mesec nespremenjena.

Širše analitiki pričakujejo, da bo japonsko gospodarstvo v tekočem četrtletju na letni ravni doseglo 6,1 odstotno rast, pri čemer si bo opomoglo od padca v tretjem četrtletju , opomogla pa naj bi si tudi potrošniška in podjetniška poraba.

Ločeni podatki objavljeni danes os hkrati pokazali, da se je stopnja brezposelnosti v državi iz 2,7 odstotka povečala na 2,8 odstotka, medtem ko je ostal indeks razpoložljivosti delovnih mest glede na prejšnji mesec nespremenjen.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles