Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • No posts where found

Japonska v drugem četrtletju z negativno gospodarsko rastjo

Japonska v drugem četrtletju z negativno gospodarsko rastjo
August 17
07:27 2015

Japonsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo in s tem vladni politiki reform povzročilo resen udarec. Med aprilom in junijem se je gospodarska rast v primerjavi z prvim trimesečjem skrčila za 0,4 odstotka.

Zaostajanje obsega izvoza in počasna potrošniška poraba sta najbolj prispevali k padcu rasti. Podatki bodo tako zelo verjetno dodatno stopnjevali pritisk na japonskega premierja Šinza Abeja, da prevetri svoj program reform in finančnih spodbud s katerim želijo zagnati gospodarsko rast.

Japonska gospodarska rast v prvem četrtletju krepko popravljena navzgor

Japonsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju na letni ravni skrčilo za 1,6 odstotka, medtem so uradni podatki pokazali, da je revidirana rast v pvem četrtletju na letni ravni dosegla 4,5 odstotka.

Dvomljivi obeti

Japonski finančni minister Akira Amari je dejal, da je krčenje BDP-ja posledica šibkega izvoza na Kitajsko in v ZDA, kot tudi slabega trošenja potrošnikov, ki je bil posledica slabega vremena.

Razočarajoča gospodarska rast sledi nedavni seriji šibkih podatkov, vključno z izvozom in tovarniško proizvodnjo, kar dviga dvome o napovedih za preostanek letošnjega leta. V juliju je Mednarodni monetrani sklad Tokio opozoril, naj se za dolgoročno okrevanje ne zanaša preveč na šibko vrednost jena.

Reformna prizadevanja v Tokiju imenovana tudi "Abenomija" so sprožili v letu 2012, usmerjena pa so bila predvsem v izhodu japonskega gospodarstva iz deflacije in ponovnem zagonu gospodarske rasti.

Medtem ko programu pripisujejo zasluge za dosego kratkoročne rasti, pa se vlada še naprej bori z deregulacijo trga delovne sile in odprtjem nekaterih najbolj zaščitenih industrijskih sektorjev v državi.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce