Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonska zabeležila rekorden upad porabe gospodinjstev

Japonska zabeležila rekorden upad porabe gospodinjstev
July 07
05:57 2020

Japonska poraba gospodinjstev se je zaradi ukrepov za upočasnitev širjenja kitajskega koronavirusa, ki so ljudi prisilil k temu, da so ostali doma, znižala z rekordno hitrostjo. Vladni podatki so tako pokazali, da se je potrošnja gospodinjstev v maju glede na enako lansko obdobje zmanjšala za kar 16,2 odstotka.

Padec, ki je bil večji od pričakovanj je tudi najhitrejše upadanje porabe odkar je država leta 2001 začela beležiti te podatke. Gre za najnovejši pokazatelj, kako močjo je pandemija kitajskega virusa prizadela tretje največje gospodarstvo sveta.

Podatki so pokazali na velik upad porabe v trošenju za hotele, prevoz in prehrano. Med izdelki, kjer se je poraba povečala najdemo meso, alkohol in obrazne maske.

ZDA so v juniju ustvarile rekordno število novih delovnih mest

Ekonomisti pričakujejo, da bo vrnitev porabe potekala počasno in krhko, saj ostajajo potrošniki še naprej pazljivi pri razpiranju svojih denarnic, tudi po odpravi izrednih razmer v državi v maju.

Tudi obeti za porabo gospodinjstev v prihodnjih mesecih ostajajo slabi, saj naj bi se povečalo število brezposelnih.

Medtem se je višina realnih plač v državi znižala v najhitrejšem tempu v zadnjih skoraj petih letih, kar je znamenje močnega vpliva virusa na trg dela.

Realne plače, ki so merilo moči porabe gospodinjstev so se maja v primerjavi z letom pred tem znižale za 2,1 odstotka, kar je največji upad plač po juniju leta 2015.

"Vpliv koronavirusa je povzročil zmanjšanje izplačila nadur, zaradi česar se je višina realnih plač močno znižala," je dejal uradnik iz ministrstva za delo.

Plačilo za nadure, ki velja za ključno merilo krepitve poslovne dejavnosti se je v primerjavi z letom pred tem znižalo za 25,8 odstotka. Gre za najhitrejši padec odkar so začeli v januarju leta 2013 zbirati te podatke, hkrati pa gre za deveti mesec zapored upadanja.

Oba podatka kažeta na glavne izzive s katerimi se sooča japonska vlada in njihova centralna banka, saj se država pripravlja na najglobjo recesijo po koncu druge svetovne vojne.

Ekonomisti pričakujejo, da bo država v drugem četrtletju zaradi vpliva ukrepov za omejevanje širjenja kitajskega virusa, zabeležila več kot 20 odstoten padec BDP-ja.

Hkrati se je japonsko gospodarstvo sooča z pritiskom zaradi ameriško-kitajske trgovinske vojne in povišanja davka na promet, ki je začelo veljati oktobra lani.

Oblikovalci politike se zdaj soočajo z vse večjim pritiskom za povečanje ukrepov, za ponovno vzpostavitev zaupanja v poslovanje podjetij in potrošnikov.

V začetku tega meseca so uradni podatki potrdili, da je Japonska prvič v zadnjih štirih letih in pol zapadla v recesijo, potem ko so v lanskem zadnjem četrtletju zabeležili 7,2 odstotni upad bruto domačega proizvoda.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce