Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonski izvoz se je septembra znižal še deseti mesec zapored

Japonski izvoz se je septembra znižal še deseti mesec zapored
October 21
07:17 2019

Japonski izvoz se je v septembru skrčil še deseti mesec zapored, kar povečuje špekulacije, da bo centralna banka v državi že naslednji teden sprejela dodatne ukrepe za podporo gospodarstvu, ki ga je prizadelo upočasnjevanje svetovnega povpraševanja.

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko in upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti sta povečali tveganje za svetovno recesijo in poslabšali obete za japonsko gospodarstvo, ki je tretje največje na svetu.

Izvoz v septembru se je glede na enako lansko obdobje znižal za 5,2 odstotka, kar je predvsem posledica zmanjšanega izvoza avtomobilov in letalskih delov v ZDA in opreme za proizvodnjo polprevodnikov v Južno Korejo.

Padec je večji od pričakovanj ekonomistov, ki so napovedovali znižanje v višini 4 odstotkov in označuje najdaljše obdobje padanja izvoza po 14 mesečnem obdobju med oktobrom leta 2015 in novembrom leta 2016.

IMF za letos napoveduje najpočasnejšo rast svetovnega gospodarstva od finančne krize

Podaljšanje upadanja izvoza prihaja potem, ko je vlada v petek znižala svojo oceno rasti gospodarstva in opozorila na šibkost izvoza. To je med drugimi dejavniki sprožilo klice iz strani nekaterih oblikovalcev politike, da je vlada pripravljena sprejeti fiskalne ukrepe, če bo potrebna dodatna gospodarska podpora.

"Obstaja možnost, da se izvoz v prihodnje še dodatno zniža," je dejal glavni ekonomist pri družbi Meiji Yasuda Life Insurance, Juiči Kodama. "Čeprav so splošne razmere trenutno stabilne, bi to lahko postal dejavnik za denarno lajšanje, če bi prišlo do vpliva na celotno japonsko gospodarstvo."

Trgi so trenutno polni špekulacij, da bi se lahko Japonska centralna banka na naslednjem srečanju, ki bo potekalo med 30. in 31 oktobrom odločila za znižanje obrestnih mer, potem ko so pri banki sporočili, da bodo temeljiteje preučili ali bi lahko naraščajoča čezmorska tveganja ogrozila krhko gospodarsko oživitev Japonske.

Banka se bo zagotovo odločila za znižanje kratkoročnih in srednjeročnih obrestnih mer, če bo potrebno sprejeti ukrepe za olajšanje denarne politike, je v soboto dejal guverner banke Haruhiko Kudora.

Po regijah se je izvoz na Kitajsko, ki je največji trgovinski partner Japonske septembra na letni ravni znižal za 6,7 odstotka, kar je že sedmo zaporedno mesečno znižanje, saj je padec izvoza avtomobilskih delov izravnal povišanje izvoza elektronskih čipov.

Izvoz v Azijo, ki predstavlja več kot polovico celotnega japonskega izvoza se je se v septembru na letni ravni znižal za 7,8 odstotka, kar je predvsem posledica 18,7 odstotnega pada izvoza proizvodnih delov za izdelavo polprevodnikov, še posebej v Južno Korejo, ki je z Japonsko v trgovinskem sporu.

Izvoz v ZDA se je na letni ravni znižal za 7,9 odstotka, kar je posledica zmanjšanja pošiljk avtomobilov z motorji večjimi od treh litrov ter letalskih motorjev in delov. Uvoz iz ZDA se je septembra znižal za 11,6 odstotka, zaradi česar se je trgovinski presežek Japonske z največjim gospodarstvom na svetu znižal za 3,5 odstotka na 5,2 milijarde dolarjev.

Washington in Tokio sta prejšnji mesec podpisala omejeno trgovinsko pogodbo, ki znižuje uvozne dajatve na ameriške kmetijske izdelke, japonske obdelovalne stroje in druge izdelke ter hkrati zmanjšuje grožnjo višjih ameriških avtomobilskih dajatev.

Japonski uvoz se je septembra na letni ravni znižal za 1,5 odstotka, kar je bilo manj od povprečnih ocen analitikov, ki so pričakovali znižanje v višini 2,8 odstotka.

"V nadalje se bo uvoz znižal, saj bo dvig prometnega davka prizadel potrošnjo," je dejal Takeši Minami iz družbe Norinchukin Research Institute. "Trgovinski primanjkljaj se bo prihodnjih mesec zelo verjetno zmanjšal," je še dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce