Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Japonski SoftBank se je odločil za končanje sodelovanja s Huaweijem

Japonski SoftBank se je odločil za končanje sodelovanja s Huaweijem
December 13
07:23 2018

Japonski tehnološki velikan SoftBank Group načrtuje, da bo nadomestil omrežno opremo 4G kitajske družbe Huawei Tehnologies, z strojno opremo družb Nokia in Ericsson, so danes poročali pri Nikkeiju ne, da bi pri tem navedli vire. Poteza prihaja v času povečanega nadzora nad kitajsko tehnološko družbo iz strani ZDA in nekaterih pomembnih zaveznikov glede povezav z kitajsko vlado, ki bi jih Peking lahko uporabil za pomoč pri vohunjenju.

SofBank, ki je tretji največji ponudnik telekomunikacijskih storitev na Japonskem, bo tudi opremo za omrežje naslednje generacije namesto pri Huaweiju 5G naročil pri obema evropskima dobaviteljema.

Huawei: Kitajska od Kanade zahteva izpustitev Meng Vangžu

Predstavnik podjetja je sicer dejal, da "temeljijo poročila na špekulacijah in odločitev še ni bila sprejeta". Nokia in Ericsson sta sicer že zdaj velika dobavitelja SoftBanka.

Hkrati ima družba najdalje trajajoče poslovno razmerje s Huaweijem med najuspešnejšimi tremi japonskimi telekomunikacijskimi podjetji, vseeno pa so pred časom dejali, da je količina opreme, ki jo kupujejo pri Huaweiju "relativno majhna".

Zamenjava opreme 4G, ki naj bi jo po poročanju Nikkeija opravili v nekaj letih, bo zelo verjetno zamuden in drag proces so dejali poznavalci tega področja. Poročilo prihaja hkrati v času, ko se SoftBank pripravlja na začetek kotiranja svoje telekomunikacijske enote na borzi v Tokiju, kar se bo zgodilo 19. decembra.

Ta teden je enota nakazala, da bodo delnice med začetno ponudbo na voljo po ceni 1500 jenov, za zadovoljitev povpraševanja na trgu, pa naj bi jih ponudili 160 milijonov, s čimer bodo zbrali 18,65 milijarde evrov, kar bo največ v zgodovini japonske borze.

Poročilo prihaja tudi v času, ko je Japonska izdala politični dokument o vzdrževanju kibernetske varnosti v času nakupa. Čeprav v dokumentu Huawei ni bil eksplicitno imenovan, pa so viri dejali, da dokument cilja na preprečevanje vladnih nakupov iz strani družbe, kot tudi kitajske skupine ZTE.

Huawei sicer že zdaj nima dostopa do trgov v ZDA, Avstralija in Nova Zelandija, pa sta družbo blokirali za izgradnjo 5G omrežij zaradi pomislekov glede njihovih povezav z kitajsko vlado. Pri Huaweiju so sicer povezave zanikali, a v komunistični Kitajski je to le malo verjetno.

Japonska odločitev, da Huaweiju prepove dostop do trga, bo dodatno pripomogla k težavam podjetja, katere glavna finančna uradnica je bila nedavno aretirana v Kanadi, na podlagi ukaza za izročitev iz ZDA.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles