Finančni trgi

Prispevki

Japonsko gospodarstvo se je v lanskem zadnjem četrtletju skrčilo

Japonsko gospodarstvo se je v lanskem zadnjem četrtletju skrčilo
February 15
08:16 2016

Japonsko gospodarstvo se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo, kar je naslednji v nizu neuspehov vladne politike gospodarskih reform.

Uradni podatkih so tako pokazali, da se je v obdobju med oktobrom in decembrom, japonski BDP v primerjavi z četrtletjem pred tem, znižal za 0,4 odstotka. Analitiki so sicer pričakovali krčenje v višini 0,3 odstotka.

Šibkejše domače povpraševanje, vključno z počasnejšimi naložbami v nepremičnine, je najbolj pripomoglo k razočarajočim številkam. Na letni ravni se je gospodarstvo v zadnjem trimesečju skrčilo za 1,4 odstotka, medtem ko so strokovnjaki pričakovali 1,2 odstotno krčenje.

Zagotavljanje rasti izvoza

Načrt japonskega premierja Šinza Abeja za oživitev gospodarstva, ki so ga mnogi poimenovali "Abenomija" mu je prinesel decembra leta 2013 prinesel zmago na volitvah.

Tudi japonska centralna banka uvedla negativne obestne mere

Cilj njegovih reform je bil usmerjen proti deflaciji, z katero se Japonska bori že zadnji dve desetletji, kot tudi povečanju povpraševanja in naložb. Poleg tega so želeli oslabiti vrednost jena, kar bi pomagalo konkurenčnosti velikim izvoznih družb kot je Toyota. A rast je ostajala zaskrbljujoča. Analitiki pravijo, da mora Japonska za svojo gospodarsko rast zagotoviti rast izvoza, za vsak odstotek Japonske gospodarske rasti pride med 0,5 -0,7 odstotka iz naslova izvoza.

Država se hkrati močno zanaša na domačo potrošnjo, a ker se prebivalstvo vse bolj stara in zmanjšuje, prispeva k gospodarstvu manj ljudi.

Ni vse slabo

V treh mesecih do septembra se je Japonska po revidiranih podatkih komajda izognila recesiji. A po izbruhu finančne krize leta 2008, je bila Japonska v recesiji že štirikrat. Nekateri analitiki so prepričani, da moramo najnovejše številke gledati prav v tem kontekstu. "Ene negativne številke o rasti ne bi smeli preveč napihovati in analizirati, saj ostaja gospodarstvo v dobrem stanju in še dobiva še naprej močno podporo politike," je dejal ekonomist, Martin Schulz.

Borzne skrbi

Tudi vlagatelji podatku o rasti niso namenili posebne pozornosti, saj je glavni borzni indeks po objavi novice pridobil več kot 4 odstotke vrednosti. Vseeno je indeks med skrajšanim trgovanjem, prejšnji teden izgubil kar 11 odstotkov vrednosti. Najbolj je velike izvoznike v državi prizadela rast vrednosti jena proti dolarju, kar je vplivalo na razpoloženje vlagateljev. "Do decembra je izvoz zahvaljujoč nizekemu jenu rastel," je dejal Schulz. "A trend se je spremenil že decembra, vrednost jena pa nadaljuje z rastjo," je dodal.

Druga prizadevanja za rast

V presenetljivi potezi se je Japonska centralna banka, prejšnji mesec odločila za uvedbo negativnih medbančnih obrestnih mer, kar se je zgodilo prvič v japonski zgodovini, s čimer želi banka spodbuditi gospodarsko rast. A nekateri analitiki so že izrazil dvom nad učinkovitostjo takšnega ukrepa.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce