Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonsko gospodarstvo se je v prvem četrtletju skrčilo

Japonsko gospodarstvo se je v prvem četrtletju skrčilo
May 16
05:32 2018

Japonsko gospodarstvo se je v prvem četrtletju prvič v zadnjih dveh letih skrčilo, s čimer se je končalo najdaljše obdobje stalne gospodarske rast od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Tretje največje gospodarstvo na svetu je tako po uradnih podatkih na letni ravni zabeležilo krčenje v višini 0,6 odstotka.

Analitiki so sicer pričakovali letno zmanjšanje v višini 0,2 odstotka.

Zasebna potrošnja in odhodki za investicije so se v prvem trimesečju upočasnili, kar je po besedah analitikov zavrlo gospodarsko rast. Zasebna potrošnja predstavlja sicer približno 60 odstotkov vse gospodarske dejavnosti v državi.

Xerox preklical prodajo japonski družbi Fujifilm

Letne stopnje rasti se sicer nanašajo na stopnjo rasti za celo leto, če kot osnovo vzamemo stopnjo za eno četrtletje. Na med četrtletni ravni se je gospodarstvo skrčilo za 0,2 odstotka, medtem, ko je rast v zadnjem četrtletju prejšnjega leta dosegla 0,1 odstotka.

Analitiki so sporočili, da pričakujejo okrevanje rasti v tekočem četrtletju in so za slabo rast v prvem četrtletju poleg upočasnitve svetovnega povpraševanja po elektroniki okrivili tudi slabo vreme.

Japonsko gospodarstvo namreč poleg ostalih stvari temelji tudi na izvozu elektronike.

"Globalno gledano, so izdelki povezani z informacijsko tehnologijo, v fazi prilagajanja, kar je vplivalo na japonski izvoz in tovarniško proizvodnjo," je dejal ekonomist iz družbe Nikko Securities, Jošimasa Marujama.

"Nadaljnje krčenje gospodarstva je malo verjetno. Svetovno gospodarstvo deluje dobro, jen pa v primerjavi z dolarjem trgu pod nivojem 110 jenov, zato se bo ob ponovni rasti izvoza gospodarstvo obrnilo k zmerni rasti," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce