Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju vrnilo k rasti

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju vrnilo k rasti
November 16
07:36 2020

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju vrnilo k rasti, saj je v tem obdobju gospodasrtvo povečalo za 5 odstotkov. V letošnjem letu se je sicer tretje največje gospodarstva sveta skrčilo zaradi karantenskih ukrepov, ki so močno prizadeli njihov proizvodni sektor in potrošniško porabo.

Gospodarstvo zdaj kaže znamenja okrevanja, vseeno pa so analitiki opozorili, da bo nadaljnja rast zelo verjetno skromna. Azijska gospodarstva sicer trenutno vodijo svetovno gospodarsko okrevanje, kar so nekateri že poimenovali z imenom "Zoom boom".

Poimenovanje se nanaša na povečano povpraševanje po zaslonih in prenosnih računalnikih, saj vse več ljudi svoje delo opravlja od doma in za sestanke uporablja spletne platforme, kot je Zoom.

Azijski trgi najvišje v zadnjih dveh letih

Azijska gospodarstva so sicer med največjimi proizvajalci prenosnikov, komunikacijske opreme in druge elektronike. Azijska regija bo dodaten zagon dobila po podpisu mega trgovinskega sporazuma, ki je bil dogovorjen konec tega tedna, imenovanega Regionalno celovito gospodarsko partnerstvo. Med drugimi podpisnicami sporazuma so Kitajska, Južna Koreja, Avstralija in Singapur.

Dvig gospodarske rasti na Japonskem je sicer posledica povečanja domačega povpraševanja in izvoza. V tretjem četrtletju je japonski BDP v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, v katerem se je gospodasrtvo skrčilo za 8,2 odstotka, zrasel za 5 odstotkov.

Ta preobrat je sicer najhitrejši tempo japonske gospodarske rasti. Na letni ravni, ki predvideva, da bi se takšna rast nadaljevala v vseh 12 mesecih leta, bi letna rast dosegla 21,4 odstotka.

Podatki o BDP-ju za drugi četrtletje so bili na Japonskem najslabši odkar so jih leta 1980 začeli objavljati in so bili slabši tudi od tistih sredi svetovne finančne krize v letu 2008.

Odboj je dobrodošla novica za japonsko vlado, ki se je izognila strogim ukrpom zapore, ki smo jih videli po številnih drugih državah sveta.

Globalno gospodarstvo naj bi se po poročanju Mednarodnega denarnega sklada, v letošnjem letu skrčilo za 4,4 odstotka, medtem ko bodo ZDA utrpele 4,3 odstotno zmanjšanje gospodarstva.

Na drugi strani kažejo azijska gospodarstva znamenja življenja. Kitajska naj bi tako ostala na poti k približno 2 odstotni letni rasti, čeprav so podatki te komunistične države izrazito neverodostojni.

Dosežki premierja Suge

V začetku letošnjega leta je Japonska predstavila dva paketa spodbujevalnih ukrepov v skupni vrednosti skoraj 2 bilijonov evrov, vključno z gotovinskimi izplačili gospodinjstvom in posojili z mala podjetja.

Premier Jošihide Suga, ki je funkcijo prevzel septembra je svojemu kabinetu naročil tudi, naj pripravi še en paket pomoči, ki bo spodbudil japonsko gospodarstvo, ki ga je prizadela pandemija kitajskega virusa.

Kljub rasti v zadnjem četrtletju, pa naj bi se japonsko gospodarstvo v celotnem poslovnem letu, ki se konca marca prihodnje leto, še vedno skrčilo za 5,6 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles