Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju zaradi naravnih nesreč skrčilo

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju zaradi naravnih nesreč skrčilo
November 14
06:43 2018

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju zmanjšalo, saj so naravne katastrofe prizadele porabo in povzročale motnje pri izvozu. Gospodarstvo se je tako po prvih ocenah med julijem in septembrom na letni ravni skrčilo za 1,2 odstotka.

Uničujoč potres in tajfun, sta bila med naravnimi nesrečami, ki so letos prizadele Japonsko in povzročile krčenje gospodarstva, ki je bilo večje od pričakovanj. Upočasnitev je prihaja tudi v času, ko sta ZDA in Kitajska vpleteni v trgovinsko vojno, ki bi lahko prizadela svetovno trgovino in globalno gospodarsko rast.

Padec delnic Appla pretresa Wall Street

Ekonomisti so sicer povprečno napovedovali 1 odstotno krčenje gospodarstva v tretjem četrtletju.

Izvoz se je glede na prejšnje četrtletje zmanjšal za 1,8 odstotka, kar je najvišji padec v zadnjih treh letih.

Japonsko je v poletnih mesecih prizadelo več naravnih nesreč, vključno z enim od najhujših poplav v zadnjih desetletjih, potresom in smrtonosnim tajfunom. Nesreče so prekinile delo v tovarnah in škodile domači porabi.

Hkrati bi lahko rastoče trgovinske napetosti in protekcionizem ovirale tudi prihodnjo rast. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko bi lahko Japonsko močno prizadela zaradi njene pomembne vloge v svetovni dobavni verigi.

Izvoz avtomobilskih delov, elektronike in industrijskih strojev je v nevarnosti motenj, če se bo trgovinska vojna okrepila.

"Negotovosti glede trgovinske vojne so se začele povečevati, začenjamo videti upočasnjevanje Aziji, to pa bo postopoma prizadelo tudi Japonsko," je dejal ekonomist pri družbi Natixis Japan Securities, Kohei Ivahara.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce