Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

JPMorgan Chase in Citigroup objavili višje dobičke v prvem četrtletju

JPMorgan Chase in Citigroup objavili višje dobičke v prvem četrtletju
April 14
07:01 2017

Dobički pri dveh največjih ameriških bankah, so v prvem četrtletju zaradi dviga obrestnih mer poskočili. Povečana bančna in trgovalna aktivnost je pomagala dvigniti dobičke banke JPMorgan Chase za 17 odstotkov glede na enako obdobje lani. Dobiček banke je tako dosegel 6,06 milijarde evrov.

Dobiček banke Citigroup je glede na enako lansko obdobje prav tako narasel za 17 odstotkov na 3,85 milijarde evrov, kar je bilo predvsem posledica višjih prihodkov iz naslova institucionalnih strank. Prihodki banke so narasli za 3 odstotke na nekaj več kot 17 milijard evrov.

Geopolitične napetosti so vlagatelje prisilile v iskanje varnih zatočišč

Obe poročili sta sicer presegli napovedi analitikov.

Izvršni direktor banke JPMorgan, Jamie Dimon je dejal, da je ozadje poslovnih rezultatov zdravo: "Ameriški potrošniki in podjetja so na splošno zdravi, zato lahko spodbude za rast in boljše sodelovanje med vlado in podjetji, še naprej izboljšuje stanje ameriškega gospodarstva." Z njim se je strinjal tudi izvršni direktor Citigroupa, Michael Corbat: "Zagon, ki smo mu bili priča v veliko naših podjetjih proti koncu lanskega leta, se je prenesel tudi v prvo četrtletje, zaradi česar nam je uspelo doseči precej boljše skupne rezultate, kot pred letom dni."

Stabilno

Pri JPMorganu so bile težave pri potrošniškem in bančništvu za skupnosti kompenzirane z rekordnimi prihodki iz naslova komercialnega bančništva. Prihodki družbe so se tako glede na enako lansko obdobje povečali za 6 odstotkov na 23,2 milijarde evrov. Rezervacije za kreditne izgube so se znižale za 28 odstotkov na 1,25 milijarde evrov. Lansko leto je sicer poslovanje banke prizadela kriza v naftni in plinski industriji.

Ločeno je banka Wells Fargo, ki se ukvarja z posledicami škandala v zvezi z ponarejanjem bančnih računov potrošnikov, sporočila, da so v prvem četrtletju zaslužili 5,2 milijardi evrov, kar je približno enak dosežek kot v istem obdobju lani.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles