Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Južna Koreja je obrestne mere vrnila na ravni pred pandemijo

Južna Koreja je obrestne mere vrnila na ravni pred pandemijo
January 14
06:57 2022

Južna Koreja je zvišala osnovno obrestno mero na raven, kot je bila pred začetkom pandemije kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu, saj skuša zajeziti naraščajočo inflacijo in rastoči dolg gospodinjstev.

Pričakovana odločitev Korejske centralne banke za dvig obrestne mere na 1,25 odstotka je bil njen tretji v zadnjega pol leta.

Inflacija v ZDA najvišja v zadnjih 40 letih

Centralne banke po vsem svetu si sicer prizadevajo uravnotežiti vpliv ukrepov za boj proti kitajski kugi z inflacijskimi tveganji. Avgusta je sicer država, ki je četrto največje azijsko gospodarstvo postala prvo pomembno svetovno gospodarstvo, ki se je od začetka pandemije odločilo za zvišanje obrestnih mer.

Rastoča inflacija v državi je povečala pritisk na korejske oblikovalce monetarnih politik za ukrepanje, saj se je potrošniška inflacija kot celota v letu 2021 povišala na 2,5 odstotka.

Gre za najvišjo rast cen v državi po letu 2011, ki je hkrati presegla napovedi centralne banke.

V zadnjih dveh letih so centralne banke, vlade in mednarodni finančni organi v svetovno gospodarstvo včrpali na bilijone evrov, da bi tako pomagali ublažiti vpliv omejitev, uvedenih za upočasnitev širjenja kitajske kuge.

Zdaj oblikovalci politik v državah po vsem svetu začenjajo odpravljati te nujne spodbujevalne ukrepe.

Južna Koreja je bila v ospredju teh premikov svetovnih centralnih bank, da opustijo masivne programe spodbud, saj si želijo zajeziti hitro rast cen življenjskih potrebščin.

Ameriška centralna banka je tako nedavno sporočila, da namerava v letošnjem letu trikrat dvigniti osnovne obrestne mere. Napoved prihaja kot posledica izjemno visoke inflacije, ki je decembra na medletni ravni dosegla že neverjetnih 7 odstotkov, kar se ni zgodilo že v zadnjih 40 letih.

Cene se dvigajo tudi v Evropi, še posebej v Veliki Britaniji, kjer so uradne številke v novembru zabeležile kar 5,1 odstotno rast cen življenjskih potrebščin.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles