Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Južna Koreja prvo razvito gospodarstvo z zvišanjem obrestnih mer

Južna Koreja prvo razvito gospodarstvo z zvišanjem obrestnih mer
August 26
06:30 2021

Južna Koreja je postala prvo veliko razvito azijsko gospodarstvo, ki se je odločila za dvig obrestne mere od začetka pandemije kitajske kuge. Korejska centralna banka se je tako odločila, da obrestne mere iz rekordno nizkih nivojev pri 0,5 odstotka dvigne na 0,75 odstotka.

S to potezo želijo pri banki omejiti zadolževanje gospodinjstev v državi in dvig cen stanovanj, ki so v zadnjih mesecih krepko narasle.

Centralne banke po vsem svetu si prizadevajo najti ravnotežje med blaženjem vpliva pandemije kitajske kuge in gospodarskimi tveganji, kot je visoka inflacija.

Japonska gospodarska rast je presegla pričakovanja

Gre sicer za prvo zvišanje glavne obrestne mere, Korejske centralne banke, v skoraj treh letih. Odločitev prihaja v času, ko si banka prizadeva uravnotežiti pomoč pri podpori gospodarskega okrevanja v državi in tveganji naraščajočega dolga in inflacije.

Oblikovalci politik četrtega največjega gospodarstva v Aziji so sicer že od maja naprej sporočali, da so pripravljeni povečati stroške zadolževanja.

Premik je bil nato odložen, saj je zadnji izbruh okužb z kitajsko kugo prejšnji mesec, vodil v delno zaprtje države.

Centralne banke po vsem svetu se medtem pripravljajo na odpravo svojih olajševalnih politik v času pandemije, med katero so bili uvedeni nujni spodbujevali ukrepi, ob zaprtju gospodarstev, namenjenih upočasnjevanju širjenja okužb.

Večina držav, ki se je letos odločilo za povišanje stroškov zadolževanje so bila gospodarstva v razvoju, kjer se je inflacija močno okrepila, ko se je povpraševanje po blagu in storitvah vrnilo v normalne okvire.

V Aziji se je tako prejšnji teden kot prva država za povišanje obrestnih mer odločila Šrilanka.

V pacifiški regiji so analitiki prejšnji teden pričakovali, da se bo kot prvo razvito gospodarstvo za dvig obrestnih mer odločila Nova Zelandija. A nato se je skrajno leva premierka vlade Jacinda Ardern, zaradi nekaj primer okužb z virusom odločila za novo avtoritarno zaprtje celotne države.

Novozelandska centralna banka se je tako odločila da ohrani rekordno nizke obrestne mere pri nivoju 0,25 odstotka nespremenjene, pri čemer so v izjavi zapisali, da je bila "odločitev sprejeta v okviru vladne uvedbe omejitev dejavnosti po vsej Novi Zelandiji zaradi širjenja kitajske kuge".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles