Finančni trgi

Prispevki

Kaj si kopiči Rusija?

Kaj si kopiči Rusija?
November 18
05:53 2013

Od septembra 2012 dalje ruski predsednik Putin kupuje vse zlato, do katerega uspe priti. Posledično Bloomberg Rusijo označuje kot največjega kupca zlata.

Ruska centralna banka je v prejšnjem desetletju svoji zbirki  dodala 570 ton zlata, kar je četrtino več kakor drugo uvrščen kupec zlata - Kitajska.

Kako gre nakupovanje Kitajski, si lahko ogledate v spodnjem grafu.

china-zlato

Da malce ponazorimo o kakšnih količinah je govora. Dodana količina zlata je približno enaka trikratni teži Kipa svobode.

Vendar pa Rusija še zdaleč ni lastnica največjega kupčka zlata. Po poročanju World Gold Council je Rusija s svojimi 958 tonami zlata šele na 8 mestu.

Na 1. mestu so ZDA z okoli 8134 tonami, sledi jim Nemčija z 3391 tonami, na tretjem mestu pa je IMF z 2814 tonami zlata. Trem lastnicam največjih zalog zlata nato sledijo še Italija, Francija, Kitajska in Švica

Zlato je bilo včeraj, danes so ‘in’ diamanti!

Takšna je trenutna razporeditev, ki pa jo ruska nakupovalna mrzlica lahko mogoče celo spremeni.

In zakaj je pomembno, da si država nagrabi čim več zlata?

Mnenje Evgenyja Fedorova, člana Putinove stranke Združena Rusija je, da več zlata kot država ima, bolj suverena je v primeru da pride do kolapsa dolarja, evra, funta ali katere koli druge rezerve valute.

Na podlagi te trditve lahko torej zaključimo, da Rusija pač aktivno skrbi za svojo suverenost in prihodnost, v primeru težav na valutnem področju.

Nezanemarljivo dejstvo je tudi to, da se je vrednost zlata povečala za okoli 400% odkar je Putin pričel s svojim kopičenjem zlata.

Kaj pa druge države?

V nasprotju z Rusijo pa razvite države zmanjšujejo svoje zaloge zlata. Po poročanju IMF je največ zlata prodala Švica (877 ton), sledi ji Francija (589 ton), Španija, Nizozemska in Portugalska pa so vsaka prodala več kot 200 ton.

Še grafična ponazoritev stanja:

zlato

Vir: patriotsbillboard.org

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce