Finančni trgi

Prispevki

Kako je Slovenija ustvarjala in uničevala svoje bogastvo

Kako je Slovenija ustvarjala in uničevala svoje bogastvo
June 26
06:59 2014

Slovenija, ki se je osamosvojila junija 1991, je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja del socialistične Jugoslavije, ki je bila tedaj v hudi gospodarski krizi (prezadolženost, pomanjkanje deviz, zaostalo gospodarstvo …). Za razliko od "zlatih sedemdesetih", ko se je blaginja ljudi v Jugoslaviji na valovih poceni tujih posojil povečevala, je v naslednjem desetletju – "kriznih osemdesetih" – Jugoslavija padla v gospodarsko agonijo.

Slovenija zdrsne v tranzicijsko depresijo 1991–1992

Srbska gospodarska vojna proti Sloveniji konec osemdesetih let, srbski vdor v jugoslovanski monetarni sistem, razpad Jugoslavije leta 1991, napad JLA na Slovenijo, izbruh vojaških spopadov južno od Kolpe, ki so te trge skorajda odrezali od slovenskih podjetij, in prehod na nov gospodarski sistem so Slovenijo leta 1991 in 1992 pahnile v t. i. tranzicijsko depresijo. S to tranzicijsko depresijo so se – bolj ali manj – soočile vse nekdanje socialistične dežele.

BDP Slovenije znova letos pod povprečjem EU

Po podatkih Svetovne banke je bil nominalni bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca v Sloveniji leta 1990 6.350 evrov (nominalni BDP je merjen v tekočih oziroma zdajšnjih cenah, op. p.), leta 1991 pa je padel na 4.627 evrov, naslednje leto je bil še nižji – 4.579 evrov. Ko je Slovenija prebrodila prvi gospodarski šok, se je začel BDP vzpenjati. Leta 1993 je bil 4.645 evrov, leta 1996 pa že 7.763 evrov.

Več si preberite na Siol.net

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce