Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kanada je proti ZDA uvedla maščevalne uvozne dajatve

Kanada je proti ZDA uvedla maščevalne uvozne dajatve
July 02
06:36 2018

V veljavo so vstopili protiukrepi Kanade zaradi uveljavitve uvoznih dajatev iz strani ameriške uprave predsednika Donalda Trumpa. V nedeljo je tako država na izbrane ameriške kovinske izdelke uvedla 25 odstotno uvozno dajatev.

Hkrati so uvedli 10 odstotno uvozno dajatev na več kot 250 drugih ameriških izdelkov, kot so pivski kregli, viski in pomarančni sok.

Trgovinske napetosti med državama so sredi pogovorov o sporazumu o prosti trgovini v Severni Ameriki na zelo visoki ravni. Vrednost dajatev je ocenjena na 10,75 milijarde evrov, kar predstavlja obseg izvoza kanadskih kovin v letu 2017, ki so jih prizadeli ameriški ukrepi.

Kitajska se je odločila za omilitev pravil o tujih naložbah

Visoki kanadski uradniki pravijo, da je seznam zasnovan tako, da izvaja politični pritisk na ZDA in jih opozori na to kako bo to vplivalo na trgovino. Pred tem so predstavniki države uvedbo uvoznih dajatev na jeklo in aluminij proti Kanadi, Evropski Uniji in Mehiki, ki jih je v juniju uvedla Trumpova administracija, označili za "nezakonito" in "neutemeljeno".

V petek je Kanada poleg tega napovedala, da bo za obrambo svoje industrije jekla in aluminija namenila 1,5 milijarde evrov, vključno s sredstvi za podporo prizadetim podjetjem.

"Naš pristop je in bo ostal: spora ne bomo stopnjevali in se ne bomo umaknili," je dejala zunanja ministrica Chrystia Freeland med razglasitvijo sredstev.

Medtem sta EU in Mehika proti ZDA že uvedli svoje protiukrepe. Evropske dajatve v višini 2,8 milijarde evrov na viski, motorna kolesa in pomarančni sok, so začele veljati 22. junija. Mehika pa je sprejela uvozne dajatve na ameriške izdelke v višini 3 milijard dolarjev, segajoč od jekla pa do borovnic in viskija.

Uvozne dajatve so sprožile tudi pritožbe proti ZDA pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) in svetu za spore severnoameriške proste trgovine (NAFTA).

Odnos med Kanado in ZDA je napet po sporu med ameriškem predsednikom Donaldom Trumpom in kanadskim premierjem Trudeuom, ko je Trump slednjega obtožil hinavščine in nenačelnosti. Poleg sporazuma NAFTA in dajatev na kovin obstajajo med državama tudi spori glede vprašanj kot so les, mlečni izdelki in vino.

Na obzorju je sprejem dodatnih uvoznih dajatev

Maja je Donald Trump odredil nacionalno varnostno preiskavo o uvozu vozil, kar bi lahko prineslo uvozne dajatve za avtomobile in avtomobilske dele.

Prejšnji teden je ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer kritiziral povračilne uvozne dajatve, ki so jih proti ZDA uvedle EU in druge države. "Ti povračilni ukrepi poudarjajo popolno hinavščino, ki ureja toliko svetovnega trgovinskega sistema," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce